CNI a decis joi sa isi asume trimiterea catre Senat a solicitarii presedintelui ANI, prin care cere Consiliului sa faca demersurile pentru revocarea avocatei Alice Draghici, si sa completeze documentul cu solicitarea ca Senatul sa-i revoce mandatul daca va constata ca aceasta a incalcat legea.

Membrii Consiliului National de Integritate (CNI) au aprobat cu zece voturi "pentru" asumarea actului presedintelui acestui for, Nicu Marcu, care a trimis miercuri Senatului, in nume propriu, documentul inaintat CNI de catre presedintele ANI, Alexandru Macovei. In favoarea acestei propuneri a votat si Alice Draghici, iar Marcu s-a abtinut.

Membrii Consiliului au adoptat separat, cu sapte voturi "pentru" si patru abtineri propunerea ca documentului transmis Senatului sa ii fie adaugata o completare, prin care forul sa ceara Camerei superioare revocarea mandatului avocatei Alice Draghici in CNI, in masura in care se constata ca aceasta a incalcat legea. Printre cei care s-au abtinut a fost si Alice Draghici. Cu toate acestea, presedintele Consiliului a opinat ca, prin completarea documentului remis Senatului, CNI a "excedat litera legii", referindu-se la faptul ca legislatia nu prevede posibilitatea ca CNI sa solicite revocarea unuia dintre membrii sai.

Anterior votarii celor doua propuneri, Draghici le-a spus celorlati membri ai Consiliului ca regreta situatia, dar a acuzat reprezentantii ANI ca i-au "ponegrit imaginea" si ca doresc indepartarea sa din CNI "sub orice forma".

"La plecarea de la Comisia Juridica din Senat, presedintele Comisiei mi-a spus sa ne vedem de treaba noastra fiecare. Eu mi-am vazut de treaba mea. (...) ANI a continuat un tir neintrerupt de atacuri in presa, de atacuri la persoana, m-a amendat, a declansat procedura de control a averii mele si mi-a ponegrit imaginea de o maniera care ma afecteaza atat de tare incat, daca nu as sti ca trebuie sa rezist pana la capat, mi-as fi dat demult demisia", a declarat ea.

Reprezentanta PC in Consiliu a spus ca membrii comisiei senatoriale ar fi avut o reactie ferma la audierea de luna trecuta daca ar fi considerat-o vinovata si a solicitat ca, de aceasta data, sa fie sesizat plenul Senatului pentru a discuta cazul sau. Ea sustine ca incidentul din 11 septembrie este un pretext si ca, de fapt, reprezentantii ANI doresc indepartarea sa din CNI. Draghici si-a facut totodata autocritica, spunand ca are multe defecte, "in primul rand o gura rea" si ca spune ceea ce gandeste, iar la finalul pledoariei a parasit incaperea plangand si spunand "pedepsiti-ma!".

Presedintele ANI, Alexandru Macovei, prezent la discutii, a precizat ca Agentia isi mentine punctul de vedere, referindu-se la scrisoarea transmisa marti sefului Consiliului, prin care i-a cerut sa faca toate demersurile legale pentru revocarea din CNI a avocatei, in urma imixtiunii acesteia in activitatea de verificare desfasurata de inspectorii ANI. Macovei a precizat, la solicitarea presei, ca cererea inaintata CNI nu are legatura cu campania electorala si ca a facut sesizarea catre CNI in conditiile in care se astepta ca Senatul sa ia o pozitie "transanta" dupa audierile de luna trecuta.

Atat presedintele CNI, cat si presedintele ANI au tinut sa precizeze ca cele doua institutii colaboreaza bine si ca acest conflict are loc doar intre conducerea Agentiei si un membru al CNI, in persoana lui Alice Draghici.

Reprezentantul Asociatiilor Municipiilor din Romania in CNI, Mircea Hava, a transmis joi o scrisoare presedintelui CNI, Nicu Marcu, prin care l-a rugat sa ii transmita avocatei Alice Draghici sa demisioneze din Consiliu, argumentand ca incidentul afecteaza imaginea Consiliului in tara, dar si in Europa. Hava a spus ca nu a putut participa la sedinta pentru ca aceasta a fost anuntata cu intarziere.

Avocata Alice Draghici i-ar fi amenintat, in luna septembrie, pe inspectorii de integritate si conducerea Agentiei Nationale de Integritate (ANI), cerandu-le sa opreasca verificarile in cazul chirurgului Serban Bradisteanu. Alice Draghici le-a cerut acest lucru reprezentantilor ANI in calitate de avocat al medicului Bradisteanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.