Presedintele UDMR, Marko Bela, si-a inceput, joi, campania electorala in comuna Sangeorgiu de Mures, ocazie cu care le-a vorbit participantilor la eveniment despre aspiratiile comunitatii maghiare, accentuand doua puncte sensibile: invatamantul si folosirea limbii materne.

"Predarea in limba maghiara a istoriei si geografiei trebuie introdusa intr-un timp foarte scurt. In UE toate materiile sunt comune. Cu toate ca Guvernul a solutionat aceasta problema, dreptul de a invata in limba maghiara istoria si geografia nu a trecut insa in Parlament si, prin urmare, am ajuns sa dezbatem niste proiecte aiurea, in loc sa ne ocupam de dobandirea acestor drepturi”, a declarat liderul UDMR, citat de NewsIn.

Politicianul a sugerat apoi ca ar putea face acest lucru in urmatoarea perioada, daca va fi ales. "Trebuie sa ne luptam ca sa reusim si trebuie sa realizam acest lucru in urmatorii patru ani. In urmatorii patru ani trebuie sa se predea in limba maghiara cele doua materii. In scolile profesionale predarea in limba maghiara este posibila”, a afirmat liderul maghiar.

Marko Bela a revenit si la tema lui favorita, obligativitatea invatarii limbii maghiare si de catre romani. "Ceea ce am propus nu demult a dus la un mare scandal in politica si anume ca acolo unde traiesc romani si maghiari sa se invete reciproc maghiara si romana. Foarte multi s-au impotrivit acestei propuneri, insa trebuie sa ajungem la reciprocitate pentru a ne cunoaste reciproc istoria, cultura si limba. In ce priveste predarea limbilor straine, cum ar fi engleza, germana, pentru asta nu e nevoie de o noua lege ca sa fie introduse la scoala, nu vad care ar fi impedimentul daca s-ar introduce si limba maghiara. Dar nu vreau sa folosesc aceasta problema ca si subiect de campanie”, a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.