Directorul juridic al Prefecturii, Sebastian Cucu, a declarat miercuri ca hotararea in cauza era pentru un panou publicitar, dar s-au gasit erori tehnice, respectiv amplasamentele nu corespundeau, iar potrivit legii s-a solicitat revocarea hotararii.

Vicepresedintele CJ Covasna, Demeter Janos, a declarat ca, la momentul in care au preluat terenul de la o persoana fizica, era emisa foaia de proprietate, iar ei au trecut acele date. “Problema este ca, dupa multe si importante controale la respectarea legislatiei de catre acest document, s-a gasit ca este o problema, ca tarlaua din Cartea Funciara nu este 105, ci 104. A fost actul pentru omul respectiv emis gresit, greseala trebuie remediata”, a declarat Demeter.

Acesta spune ca hotararea nu este ilegala, ci contine niste date eronate, prin urmare, formal, va trebui revocata hotararea respectiva.

Vicepresedintele CJ spune ca, daca documentatia nu este gata si corecta, nu au cum sa amplaseze panoul respectiv si nici nu o vor face, intrucat nu are legatura cu campania electorala, asa cum au spus mai multi lideri politici. Panoul va avea o alta grafica, spune Demeter, dar in principiu se vor pastra temele principale si mesajul cu "Tinutul Secuiesc" in limbile engleza, romana si maghiara.

Anul trecut, primul panou cu “Tinutul Secuiesc” a fost amplasat pe DN11, la Chichis, fiind inaugurat in prezenta liderului UDMR, Marko Bela si a altor politicieni UDMR. Mai multi politicieni romani si reprezentanti ai societatii civile romanesti au protestat la acea vreme fata de acest gest, acuzand ca panoul ar avea scopul de a marca granitele asa-zisului Tinut Secuiesc. Panoul a fost insa indepartat la scurt timp, de Societatea de Drumuri Nationale, pe motiv ca nu respecta autorizatia de constructie, fiind prea aproape de drum. In urma cu cateva luni, vicepresedintele CJ a anuntat ca au fost obtinute toate avizele si autorizatiile necesare amplasarii unui nou panou, cam in aceeasi zona.

In ultimele zile ale campaniei pentru locale, conducerea judetului de la acea data a inaugurat un panou la Aita Mare, aflat la marginea unui teren privat cu unul public. Din cauza unor chestiuni de legalitate, Prefectura atacase si acea hotarare a Consiliului Local al comunei Aita Mare, prin care terenul in cauza se acorda gratuit Consiliului Judetean, in cele din urma organizandu-se o licitatie pentru ca totul sa fie in regula.

Potrivit lui Demeter Janos, scopul acestor panouri este unul de promovare turistica a zonei si a specificului local.