Razboiul de 15 ani de pe scena politica, reflectat in cel dintre furnizorii de medicamente si directorii de spitale, a insemnat o continua criza * In tot acest timp, Puterea si Opozitia s-au luptat pentru afacerile cu medicamente si conducerea spitalelor * Ieri, senatorul PSD Sorin Oprescu a atacat, in numele furnizorilor, Ministerul Sanatatii si managementul defectuos al unitatilor sanitare * Pe de alta parte, senatorul PSD Dan Carlan ii acuza pe distribuitori de "terorism" * Unifarm are depozitele aproape goale si nici nu poate face stocuri * Farmaciile care si-au platit datoriile primesc medicamente

Luni seara, furnizorii si producatorii de medicamente si materiale medicale, reprezentanti ai Colegiului Medicilor din Romania si directorii de spitale s-au intalnit pentru a stabili ce atitudine sa adopte ca raspuns la acuzatiile si amenintarile lansate recent la adresa lor de ministrul Sanatatii. Directorii spitalelor bucurestene sunt hotarati sa denunte presiunile exercitate asupra lor si asupra distribuitorilor de materiale sanitare, daca ministrul Sanatatii le va trimite avertismente privind managementul defectuos al unitatilor, a declarat Sorin Oprescu, presedintele Colegiului Medicilor Bucuresti.

El a precizat ca banii primiti de unitatile sanitare sunt insuficienti. Comunicatul trimis, vineri seara, de ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, releva ca directorii sunt de vina, pentru ca au condus defectuos unitatile sanitare, ceea ce ar fi condus la un impas financiar. "Este total neadevarat", a continuat Oprescu, precizand ca "mai rau ca in 2005 nu a fost niciodata. Nu a existat o impartire a banilor, iar ministrul trebuie sa raspunda pentru aceasta", a continuat Oprescu. El a mai spus ca, daca directorii sunt acuzati de management defectuos, atunci si ei vor putea vorbi de management defectuos ce poate fi imputat ministrului Sanatatii.

"Nu vom mai pupa condurul nici unui ministru al Sanatatii", a mai spus Oprescu, director la doua spitale din Bucuresti. Acesta este de parere ca sefii unitatilor sanitare ar putea fi trasi la raspundere numai daca ar primi banii pe care ii cer si nu i-ar folosi corespunzator. Dar, atat timp cat ei primesc de ani intregi cel mult jumatate din sumele solicitate, nu pot fi acuzati de management defectuos si nu vor accepta sa fie amenintati sau sa primeasca vreun avertisment de la ministrul Sanatatii pentru ca nu ar fi gospodarit eficient resursele primite. Oprescu a mai aratat ca, in ultimii ani, s-a inradacinat obiceiul ca tot ce este rau in sistem vine de la directorii spitalelor. "Daca ai facut ceva, esti intrebat de ce ai facut, de unde ai avut bani sa faci ceva. Daca nu ai facut nimic, atunci esti intrebat de ce nu ai facut", a adaugat Oprescu, precizand ca asa decurg discutiile an de an.

Lista "teroristilor"

Intr-un comunicat de presa, senatorul democrat Dan Carlan critica dur firmele furnizoare de materiale si echipamente medicale care au sistat aprovizionarea spitalelor, informeaza RomNET. Presedintele filialei iesene a PD a intocmit o lista de firme pe care le considera vinovate de activitati teroriste. "Voi incepe prin a da citire numelor unor teroristi care activeaza liber in Romania: Medical Company SRL, Novaintermed SRL, Phoenixmed 2000 SA, Bio Service SRL, Sanprodmed SRL, Medicarom Group SRL, Pansiprod SRL, Meditest SRL, Alpha Medical SRL, Euromedica SRL. Acestia sunt doar primii 10 dintr-o lista mai lunga. Toti acesti agenti economici fac parte dintr-un grup care actioneaza cu metode identice teroristilor. Zona aleasa de ei pentru exercitarea terorii este aceea a sistemului medical romanesc. Ostaticii lor sunt bolnavii internati in spitale.

Acesti agresori nu poarta cagule negre si nici mitraliere. Ei poarta gulere albe si ameninta cu moartea toti pacientii din spitale, fara nici o discriminare. Metoda de executie propusa nu este nici impuscarea si nici decapitarea, ci una mult mai perfida. Dupa ce au pus stapanire, individual si probabil legal, pe contractele de furnizare a materialelor sanitare catre spitale, baietii au descoperit ca au un monopol, daca se organizeaza in haita. Prin urmare, imbracand haina ponosita, de victima, s-au sindicalizat in Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale si au decis ca blocheaza orice livrare de materiale medicale catre spitale. Adica, ostaticii vor muri daca Ministerul Sanatatii nu plateste 203 miliarde de lei", a declarat democratul Dan Carlan.

Cifrele Puterii actuale

Datoriile spitalelor catre furnizorii de materiale sanitare, la inceputul anului trecut, erau de circa 1100 de miliarde de lei. In primele sase luni ale lui 2004, se reusea plata din datorie doar pentru 325 de miliarde de lei, restanta fiind de 779 de miliarde, adica 27% din cifra de afaceri. La inceputul acestui an, datoria era de circa 811 miliarde de lei. In 4 luni, pana la sfarsitul lunii aprilie 2005, Ministerul Sanatatii a platit furnizorilor de materiale sanitare 608 miliarde de lei. Peste 70% din spitale nu se afla in situatia de a avea datorii care sa justifice sistarea livrarilor, dar sunt si ele supuse blocadei.

"Restanta de 203 miliarde de lei, nu numai ca reprezinta doar 5% din cifra de afaceri globala a anului trecut, dar este compusa, in totalitate, din profit", a precizat senatorul Dan Carlan. "Comparand profitul realizat de teroristi in anul trecut, de circa 250 de miliarde de lei, cu datoria de 203 miliarde de lei cu vechime din acelasi an, intelegem ca acestia si-au recuperat integral fondurile investite, si-au acoperit toate cheltuielile, incasand inclusiv 20% din profit. La numai cateva zile dupa depunerea bilanturilor contabile pe 2004, teroristii spitalelor ameninta cu moartea, daca nu li se platesc dividendele dintr-o afacere exclusiva cu bani publici, cu sanatatea oamenilor si, uneori, cu seringi infectate sau materiale de o calitate ordinara", a mai afirmat senatorul Carlan. "Daca ar fi dupa mine, le-as retrage tuturor, definitiv, dreptul de a se mai "chinui" pe aceasta piata a sistemului medical, aparent ostila, si i-as trimite sa faca profit in piata libera, fata in fata cu clientul direct si nu cu bugetul sanatatii", a mai spus Dan Carlan.

La finalul discursului, infierbantat la maxim, senatorul i-a asociat si pe furnizorii de medicamente - care de la inceputul acestei saptamani au impus o blocada a livrarilor catre spitale si farmacii, din acelasi motiv: neplata datoriilor - drept "o noua grupare terorista".

Furnizorii de produse medicale ii scriu premierului
Intr-o scrisoare deschisa adresata ieri premierului Calin Popescu Tariceanu, Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale acuza subfinantarea cronica a sistemului sanitar.

"Bugetul alocat sistemului sanitar este gestionat de Ministerul Sanatatii (MS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) fara o echipa solida de experti si analisti economici capabili sa administreze eficient un sistem sanitar care ruleaza anual peste 3 miliarde de euro. MS nu are implementate politici economice la nivel de sistem, capabile sa gestioneze o piata publica a serviciilor de asistenta medicala, a carei cota de piata depaseste 70%. O cota atat de mare suprapusa cu o ineficienta economica majora, la limita falimentului, genereaza zilnic, la nivel de sistem, obligatii financiare nejustificate si neacoperite. MS nu are definite principii si criterii clare dupa care se desfasoara activitatea in domeniul sanitar. Fara (1) respectarea legislatiei in vigoare, (2) aplicarea standardelor europene de calitate, (3) eficienta economica si (4) controlul activitatii la toate nivelele, integrarea europeana va ramane la nivelul aspiratiilor. Nici unul dintre aceste deziderate nu poate fi considerat a fi realizat de catre MS. Aceste criterii nu se regasesc nici in modul in care MS stimuleaza si finanteaza activitatea sistemului sanitar. MS ignora experienta si potentialul economic si profesional pe care il are segmentul privat de produse si servicii. Parteneriatul public-privat a ramas doar la faza de declaratii.

MS mentine retele sanitare anacronice care sunt finantate anual in virtutea inertiei, avand ca finalitate risipa de bani publici, fara nici un control. Este suficient sa mentionam reteaua de transfuzie, reteaua de igiena sanitara, reteaua de peste 500 de laboratoare clinice din cadrul spitalelor etc. Fiecare retea in parte se comporta ca un stat in stat si nu da socoteala nimanui. MS, ca politica sectoriala aplica prioritar achizitia de produse finite ignorand ca alternativa achizitia de servicii finite. Pentru achizitia de produse finite este necesara o infrastructura corespunzatoare si competenta care sa garanteze celui care utilizeaza produsele finite atat calitate, cat si eficienta economica. Piata publica nu detine dovezi de eficienta economica si nici dovezi de competenta profesionala dovedite de foruri neutre, respectiv certificare conform standardelor europene. In cazul achizitiilor de produse finite, MS nu are definite mijloace de monitorizare nici a calitatii si nici a costului real per pacient. In acest mod se risipesc nejustificat enorme sume de bani.

Abuzul economic practicat de managerii de retele sanitare sau spitale nu intampina nici o reactie din partea MS. Nu exista demiteri sau/si sanctionari inclusiv penale. Si asta in cazuri concrete semnalate de presa unde valoarea achizitiilor frauduloase sau neeconomice se cifreaza la zeci de milioane de euro. MS nu detine un sistem eficient de control, organizat la toate nivelele administrative: local, regional si central, asa cum a indicat si raportul de monitorizare a sistemului de achizitii publice din Romania emis in iulie 2004 de Departamentul DG Markt al Comisiei Europene. Actele normative emise de MS nu sunt respectate nici macar de unitatile din subordine, iar contestatiile sau semnalele de abatere prezentate de agentii economici nu sunt solutionate in mod eficient. Lipsa de transparenta din achizitiile publice mentine coruptia si reprezinta cauza adancirii dezastrului in sistem.

Sub patronatul direct al MS produsele si serviciile de calitate inferioara intra si circula legal in toata tara. Acest fapt devine si mai alarmant atunci cand se suprapune cu criteriul "pretul cel mai mic", conditia cea mai importanta in achizitiile publice. A devenit paradoxala situatia prin care achizitia produselor de calitate este posibila doar prin incalcarea legii. Criza actuala se va sfarsi cu plata intarziata a datoriilor acumulate, in detrimentul angajamentelor curente ale anului 2005, care vor deveni viitoarele datorii ale anului 2006. Fiecare zi in plus de amanare a unor decizii radicale creeaza alte datorii. Acest lucru il dovedeste ritmul de neplata al achizitiilor efectuate de sistemul sanitar in anul 2005", se arata in scrisoarea deschisa adresata premierului si semnata de Cristian Hotoboc, presedintele AFPM.

Unifarm la grea incercare

Compania Nationala Unifarm SA, aflata in subordinea Ministerului Sanatatii, anunta din nou ca este pregatita sa suplineasca livrarile de produse medicale si medicamente catre spitalele care nu au de unde sa se aprovizioneze, conform ordinului ministrului Sanatatii privind achizitiile in regim de urgenta pentru situatii speciale. "Facem precizarea ca spitalele apeleaza la Unifarm doar dupa ce nu au reusit sa achizitioneze materialele sanitare si medicamentele necesare prin procedura de achizitie de urgenta in situatii speciale, fie prin sistemul electronic de licitatii, fie prin achizitii directe, cu respectarea legii", precizeaza Ministerul Sanatatii.

Numai ca, una dintre probleme ar fi data de faptul ca, asa cum am vazut zilele acestea pe mai toate posturile TV, depozitele Unifarm sunt aproape goale, iar Ministerul Sanatatii nu precizeaza care sunt de fapt aceste stocuri de rezerva pentru medicamente si materiale sanitare. Insa ne informeaza ca Unifarm nu poate sa faca stocuri, pentru ca risca sa ramana cu ele nevandute, in cazul unei rezolvari rapide a crizei din sistemul sanitar.

Farmaciile fara datorii primesc medicamente

Distribuitorii de medicamente au anuntat ieri, printr-un comunicat, ca vor continua livrarea produselor catre toate farmaciile si spitalele care si-au respectat angajamentele contractuale si vor acoperi urgentele medicale, dar sunt ingrijorati de pozitia autoritatilor sanitare in cazul crizei din sistem. Potrivit celor trei asociatii ale distribuitorilor si importatorilor de medicamente si Colegiului Farmacistilor din Romania, in ultimii sapte ani, de la infiintarea sistemului de asigurari de sanatate, producatorii, distribuitorii si farmacistii sunt cei care au subventionat accesul pacientilor la medicamente. Aceasta a avut loc pe perioada a trei guvernari diferite, indiferent de culoarea politica a acestora. "In tot acest rastimp, in ciuda eforturilor noastre de a oferi solutii concrete si constructive, sistemul a fost gestionat defectuos. Constatam cu ingrijorare ca pacientii continua sa suporte consecintele managementului defectuos din sanatate. Nu putem sa uitam obligatia noastra si a statului de a asigura sanatatea cetatenilor tarii.

Vina pentru colapsul sistemului este nejustificat transferata pe umerii partenerilor din sectorul privat. Principiile de eficienta economica trebuie sa fie respectate intr-o tara unde economia de piata este declarata functionala si care se afla in pragul integrarii europene. Sectorul farmaceutic privat este, de mai multi ani, cea mai ieftina sursa de finantare a sanatatii. In acest moment, imprumutul acordat statului de catre farmacii, distribuitori si producatori, a depasit 200 de milioane de euro, suma ce nu are un termen de rambursare precizat. Numai datorita acestui efort accesul pacientilor romani la medicamente a fost permis in ultimele noua luni si in anii trecuti. Departe de a fi recunoscut, acest efort este astazi criticat prin mutarea discursului intr-o zona emotionala, fara legatura cu adevaratele cauze", se arata in comunicat.

Membrii Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania, ai Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente si Colegiului Farmacistilor din Romania acuza subfinantarea cronica a sistemului, intrucat statul aloca 2 euro/luna pentru medicamentele fiecarui roman, dar si problemele legate de alocarea fondurilor, an de an, banii platiti de romani pentru asigurarile de sanatate fiind directionati catre alte prioritati.

Ei critica si rostogolirea datoriilor, deoarece singura solutie gasita de catre toate guvernele a fost amanarea platilor, nivelul datoriilor si termenele de plata crescand de la an la an. "In ciuda tuturor problemelor din sistem, asiguram pacientii ca vom face tot ceea ce ne sta in putere ca efectele acestei crize sa ii afecteze cat mai putin. Vom ramane parteneri de dialog al autoritatilor romane in vederea gasirii de solutii concrete pentru depasirea acestei crize si evitarea reaparitiei ei pe viitor", spun semnatarii comunicatului.

Pensionarii cer interventia Guvernului

Federatia Nationala a Pensionarilor (FNP) cere Guvernului sa intervina de urgenta pentru a pune capat crizei din sistemul sanitar, amplificata in ultimele zile, pe fondul conflictului dintre MS si furnizorii de medicamente si produse sanitare. Criza din sistemul sanitar ii afecteaza mai ales pe varstnici, se arata intr-un comunicat al FNP. Din acest motiv, dar si pentru ca - in opinia lor - MS ar fi dovedit ca nu poate pune capat conflictului cu furnizorii, pensionarii cer Guvernului sa intervina de urgenta. "In acelasi timp, federatia adreseaza un apel furnizorilor de medicamente pentru spitale sa le ajute, pentru ca viata bolnavilor sa nu fie pusa in pericol", adauga sursa citata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.