Daca fostul presedinte va pleca din partid, el va afecta in mod negativ procentele PSD, apreciaza directorul CURS, care a realizat cel mai recent sondaj de opinie

"Daca Ion Iliescu va pleca din PSD, acest demers poate afecta partidul", a precizat ieri sociologul Sebastian Lazaroiu, directorul CURS. Potrivit unor analize sociologice recente, Lazaroiu a apreciat ca PSD ar acumula, in prezent, aproximativ 27 de procente: "Aceasta este limita de jos, eu nu cred ca partidul poate cobori sub acest prag". Exista insa un alt element care ar putea provoca reducerea procentelor PSD: arestarea a trei-patru lideri marcanti ai partidului acuzati de coruptie, potrivit directorului CURS.

D.A. se mentine la 48%-50%

In comparatie cu PSD, Alianta D.A. ar inregistra, daca alegerile ar avea loc duminica, un scor de 48-50 de procente. "PNL-PD au ramas la fel, chiar se inregistreaza o usoara revigorare", a analizat Lazaroiu. El considera insa ca si Alianta D.A. trece prin momente dificile: disensiunile interne dintre PNL si PD, aminarea fuziunii dintre cele doua partide, gestionarea defectuoasa a situatiei generate de inundatii si criza din sistemul sanitar. Directorul CURS ne-a spus ca detine aceste date dintr-un sondaj politic pe care nu a dorit sa-l dea publicitatii, dar care a surprins momentul ultimatumului adresat autoritatilor romane de rapitorii irakieni, dezastrul provocat de inundatii si primele ecouri dupa Congresul PSD, unde Ion Iliescu a fost debarcat din fruntea partidului.

Lupta pentru functii e in toi

Octav Cozminca le-a atras atentia, luni seara, senatorilor PSD ca partidul a scazut de la 37 la suta la 20 la suta, aflindu-se pe un trend descendent. Ieri, Mircea Geoana, presedintele PSD, a contrazis previziunile colegului sau. Liderii partidului sint insa, in continuare, mai preocupati de ocuparea celor 9 functii de secretari executivi si a celor 15 de sefi de departamente, care reprezinta "guvernul din umbra", si mai putin de criza sistemica prin care trece PSD. Pe 26 mai, conducerea centrala a PSD va desemna noii ocupanti ai functiilor vacante. Printre ei se afla fostii ministri ai Cabinetului Nastase, parlamentarii Dorina Mihailescu, Dan Mihalache, Valeriu Zgonea, Radu Podgoreanu si fosti prefecti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.