Secretarii din primarii, uniti in Federatia Nationala a Secretarilor din Unitatile Administrativ Teritoriale (FNSUAT), ameninta cu blocarea procesului electoral, prin nesemnarea actelor oficiale, daca nu primesc indemnizatii si daca nu se modifica legea care ii subordoneaza primarilor.

"Suntem singurii inalti functionari publici care nu primesc idemnizatii pentru munca lor, asa cum prevede legea functionarului public. Nu este normal ca un primar sa aiba un salariu de cel putin 2.400 de lei, in timp ce un secretar primeste doar 1.500 lei.", a declarat, pentru NewsIn, presedintele federatiei, Grigore Prodan.

Potrivit lui Prodan, munca secretarilor este la fel de importanta ca a primarilor. "Secretarii sunt oameni cu studii superioare, juridice si au o mare responsabilitate. Niciun document al primariei nu este valabil fara semnatura secreatarului. Secretarii sunt responsabili de legalitate intocmirii documentelor unei primarii", precizeaza presedintele FNSUAT.

Membrii federatiei sunt nemultumiti si de modificarea, in acest an, a Legii administratiei publice locale, care ii trimite din subordonarea prefecturii, cum era inainte, in cea a primariilor. "Suntem la mana politicului. Un primar poate acum sa ne sicaneze sau sa ne dea afara, daca nu suntem de acord cu el. Mai mult, daca impotriva unui secretar se incepe urmarirea penala, desi nu exista un verdict final, primarul poate suspenda un secretar", spune Prodan.

Nemultumirile secretarilor au fost inaintate Ministerului de Interne si Reformei Administrative (MIRA) pe 13 octombrie. Potrivit FNSUAT, MIRA a promis ca va raspunde in termen de 48 ore, insa acest lucru nu s-a intamplat. "Pe 22-23 noiembrie vom avea congres. Daca nu primim pana atunci un raspuns pozitiv, vom declasa greva generala si vom bloca desfasurarea alegerilor", spune presedintele FNSUAT. Mai exact, secretarii nu vor semna si stampila actele oficiale, ceea ce insemna ca nu se va mai putea incheia niciun act necesar pentru desfasurarea alegerilor.

FNSUAT, infiintata in acest an, reprezinta interesele a 3.420 de secretari din primarii si din consiliile judetene.

Intrarea in greva generala, pe termen nelimitat, a functionarilor publici, a celor din sanatate si din invatamant poate duce la amanarea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, din cauza lipsei personalului care sa asigure organizarea si desfasurarea scrutinului.

Grevele generale pe termen nelimitat, care sunt programate sa inceapa in a doua jumatate a lunii noiembrie, risca sa afecteze scrutinul pentru alegerile parlamentare care, pana la acea data, va fi in mare parte pregatit, insa, daca grevele se vor prelungi pana pe 30 noiembrie, nu va putea fi asistat de personalul care sa asigure buna lui desfasurare


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.