Demisionarii din serviciile secrete si din Parchetul General, ca urmare a disparitiei din tara a lui Omar Hayssam, lucreaza majoritatea tot la stat, iar unii dintre ei castiga salarii mai mari ca inainte, potrivit declaratiilor de avere ale acestora.
Potrivit declaratiei de avere, fostul procuror general al Romaniei, Ilie Botos, era platit in 2005 cu 82.000 lei, suma la care se adauga 29.000 lei indemnizatie de la Consiliul Superior al Magistraturii. Dupa demisie, Botos a ajuns sef al Directiei legislatie si asistenta juridica la Ministerul Apararii. Pentru acest post, fostul procuror general este platit cu 208.000 lei pe an, adica aproximativ 4500 de euro pe luna, asa cum a completat Botos in ultima declaratie de avere din decembrie 2007.

La randul sau, fostul sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) din cadrul Ministerului de Interne, Virgil Ardelean, a ajuns, dupa disparitia lui Omar Hayssam, director al Directiei Generale Management Operational din cadrul aceluiasi minister. Inainte de depunerea demisiei, respectiv iulie 2006, Ardelean nu si-a facut publice veniturile, omitand sa-si treaca sumele incasate de la minister in fiecare an. Dupa ce a fost numit in noua functie, el a completat, in iunie 2008, in declaratia de avere, ca a incasat, in 2007, "circa 147.000 RON", adica in jur de 3300 de euro pe luna.

Disparitia lui Hayssam l-a afectat si pe procurorul Marcel Sampetru, adjunctul procurorului general al Romaniei. Dupa plecarea lui Botos, Sampetru a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) detasarea la Camera Deputatilor pe postul de expert al Comisiei de Aparare, Ordinii Publice si Sigurantei Nationale. Dupa cateva luni, Sampetru a fost numit, prin ordin al ministrului de Interne, Cristian David, adjunct al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna, serviciul secret al ministerului. Astfel, fuga lui Omar Hayssam a fost benefica si in acest caz. Potrivit declaratiei de avere din 2006, prim adjunctul Parchetului General castiga 77.637 lei pe an, adica aproximariv 1800 de euro pe luna la cursul actual. Dupa ce a fost transferat la Interne, Marcel Sampetru a castigat, in total, potrivit declaratiei de avere din 2008, 112.479 de lei anual.

Fostii sefi ai SIE si SRI au preferat mediul privat

Fostul sef al Serviciului de Informatii Externe, Gheorghe Fulga, si-a prezentat si el demisia in iulie 2006, dupa fuga lui Omar Hayssam. Pana la acea data, Fulga si-a publicat declaratiile de avere in Monitorul Oficial, partea a III-a, la care nu toata lumea are acces. Dupa demisie, din primavara anului 2007 a devenit presedinte al Consiliului de Administratie a societatii brasovene Pro Roman, societate controlata de omul de afaceri Ioan Niculaie. „Domnul Fulga este angajat al societatii Pro Roman. Este presedintele Consiliului de Administratie”, a recunoscut pentru NewsIn, Niculaie.

Radu Timofte a demisionat, in iulie 2006, din functia de director al Serviciului Roman de Informatii (SRI). Dupa demisie, Timofte si-a infiintat o firma de investigatii si securitate, „Omega” SRL. Potrivit unor articole de presa din vremea respectiva, Timofte era actionar la firma alaturi de fostul general SPP Gabriel Naghi. La numai o luna de la infiintare, Timofte a declarat ca s-a retras din afacere si ca functionarii de la Registrul Comertului au omis sa-l radieze din actionariatul firmei.

Procurorul si judecatorul din cazul Hayssam, marii pierdanti

Fuga lui Omar Hayssam le-a afectat, insa, traseul profesional al magistratilor implicati direct in procesul de terorism in care a fost judecat sirianul.

Astfel, procurorul Ciprian Nastasiu a fost sanctionat disciplinar de CSM in martie 2007, deoarece a solicitat judecatorului eliberarea sirianului pe motive de sanatate. Nastasiu a sustinut la CSM ca a anuntat conducerea Parchetului General de intentia sa de a cere eliberarea lui Hayssam din arest. Afirmatiile lui Nastasiu au fost infirmate de Ilie Botos si Marcel Sampetru.

Ulterior, Sectia pentru procurori a CSM a admis solicitarea procurorului general Laura Codruta Kovesi, care a cerut aviz pentru revocarea din functia de procuror DIICOT a lui Ciprian Nastasiu. Solicitarea facuta de Kovesi a venit dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut sanctiunea primita de Nastasiu de la CSM pentru o serie de abateri disciplinare care le-ar fi comis in dosarul lui Omar Hayssam.

Ca urmare, Nastasiu s-a intors ca procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara. In urma cu o saptamana, Nastasiu si-a dat demisia din magistratura.

Judecatoarea Sofica Dumitrascu este magistratul care l-a eliberat pe Hayssm din arest, apoi condamnat la 20 ani de inchisoare, dar in lipsa. Dumitrascu a incercat de doua ori sa promoveze in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar a fost respinsa de fiecare data.

Procurorul Ciprian Nastasiu si Sofica Dumitrascu au primit, in 24 noiembrie 2006, rezolutia de neincepere a urmaririi penale, din partea Serviciului de Anchete Speciale din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Procurorii au stabilit ca nici Nastasiu si nici Dumitrascu nu pot fi facuti raspunzatori pentru fuga sirianului, dupa ce a fost eliberat, considerand ca cei doi magistrati si-au intemeiat deciziile pe acte medicale, respectiv adeverinta eliberata lui Omar Hayssam de catre medicul Constantin Tanasescu. Acesta era singurul act oficial de la dosarul cauzei unde aparea diagnosticul de metastaza in cazul sirianului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.