Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca, in cazul in care o formatiune politica obtine 51% la parlamentare, are dreptul constitutional de a impune sefului statului alegerea unui premier din partid, dar nu de a impune si persoana care sa detina aceasta functie.
"Problema este legata de autodesemnarile ca prim-ministru. Chiar vad cate unii candidati vorbind cu aroganta despre aceasta calitate si eu vreau sa-i informez pe romani, preventiv, ca nici cand un partid obtine 51% persoana nu poate fi impusa presedintelui, ci doar partidul. Daca un partid obtine 51% are dreptul garantat de Constitutie sa dea primul-ministru, dar cand vine vorba de persona este o discutie care trebuie facuta cu presedintele si acceptul presedintelui. Asa e cladita Constitutia, asa e scrisa", a sustinut seful statului, vineri, in cadrul emisiunii "Sfertul academic" de la postul national de radio.

Basescu a precizat ca, in situatia in care niciun partid nu va obtine peste 50% dintre voturile alegatoilor, asa cum estimeaza sa se va intampla, libertatea presedintelui in numirea premierului este mult mai mare. "Presedintele se consulta cu partidele si decide, nominalizeaza primul-ministru. Ceea ce nu inseamna ca Parlamentul trebuie sa-l valideze ori de cate ori s-ar repeta aceasta figura, dar litera si spiritul Constitutiei trebuie respectate", a explicat seful statului. De altfel, presedintele a tinut sa repete faptul ca mai multe partide coalizate care strang impreuna 51% nu au dreptul de a desemna un premier. "Am vazut gandirea unor partide: "Chiar daca nu avem 51% ne strangem dupa alegeri si spunem: 31% de la unul si cu 20% de la altul fac 51% . Domnule presedinte de aici trebuie sa puneti primul ministru, ba mai mult, il punem noi". Cand nu exista niciun partid care obtine un vot direct de 51% presedintele decide", a aratat seful statului.

Basescu a spus ca va anunta decizia sa cu privire la cel care va ocupa functia de premier in viitorul Guvern "la momentul legal", in acest moment optiunile fiind deschise. "Este posibil sa nominalizez pe unul dintre cei trei, cum este foarte posibil sa nu-l nominalizez pe niciunul dintre cei trei care s-au anuntat a fi viitori prim-ministri ai Guvernului Romaniei, pentru ca este o chestiune de responsabilitate pe care o voi analiza, am deja analizele mele care vor merge continuu in perioada campaniei", a spus presedintele.

Basescu a atentionat insa ca cei trei pretendenti la fotoliul de sef al Executivului trebuie sa stie ca "sunt lucruri publice si lucruri nepublice", iar un om care a participat la o discutie cu oameni de afaceri in care s-a stabilit, in afara cadrului institutional, formarea marii companii energetice, nu poate pretinde sa devina premier. "Deci, daca este vreunul dintre cei trei candidati care stie ca a participat la astfel de discutii impreuna cu importanti magnati, moguli, cum vreti sa le spuneti, sa-si ia gandul de la posibilitatea de a deveni prim-ministru al Romaniei, cum trebuie sa fim convinsi ca nu voi accepta niciodata ca marile decizii in tara asta sa se ia in afara cadrului institutional", a avertizat seful statului.
Presedintele a precizat ca infiintarea Companiei Energetice Nationale a fost propusa de Guvern in cadrul strategiei energetice in CSAT dar a primit aviz negativ. Energia este o chestiune de siguranta nationala. Nu acolo(in mediul de afaceri-n.r.) se iau deciziile pe data de 6 si pe 8 vine Guvernul si emite ordonanta de urgenta", a spus seful statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.