Executivul a decis joi prorogarea pana in 2010 a termenului de la care sedintele de judecata urmeaza sa fie inregistrate prin mijloace tehnice video sau audio ori consemnate prin stenografiere, se arata intr-un comunicat de presa remis Agentiei NewsIn

Guvernul a argumentat ca, din cauza faptului ca procedura de achizitie a echipamentelor nu a putut fi finalizata si din cauza "gravelor consecinte de ordin procedural care ar putea aparea in activitatea de judecata datorita inexistentei suportului tehnic necesar", a luat decizia amanarii pana la 1 ianuarie 2010 a obligativitatii inregistrarii sedintelor de judecata. Potrivit articolului 13 din Legea nr. 304/2004, privind organizarea judiciara, incepand cu data de 1 ianuarie 2008, sedintele de judecata urmau a fi inregistrate prin mijloace tehnice video sau audio ori consemnate prin stenografiere.

Pe de alta parte, Guvernul a anuntat ca a prorogat, pana la 1 ianuarie 2010, si termenul de la care Inalta Curte de Casatie si Justitie va prelua atributiile Ministerului Justitiei referitoare la gestionarea bugetului curtilor de apel, al tribunalelor, al tribunalelor specializate si al judecatoriilor. Potrivit legislatiei in vigoare, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, Inalta Curte de Casatie si Justitie ar fi urmat sa gestioneze bugetele instantelor.

"Avand in vedere perioada scurta ramasa pana la implinirea acestui termen si faptul ca instanta suprema nu dispune inca de capacitatea financiara, materiala si de personal pentru asigurarea acestei functii, tinand seama si de contractele in care ministerul este parte, care se afla in derulare si care au ca obiect realizarea unor investitii, repararea sediilor instantelor, informatizarea, transferul atributiilor Ministerului Justitiei in acest domeniu incepand cu data de 1 ianuarie 2009 nu este la acest moment oportun", se precizeaza in comunicatul Executivului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.