Proiectului initiat de consilierii locali PCM privind organizarea referenumului pentru autonomie a fost respins, joi, de Consiliul Local Sfantu-Gheorghe, dupa aproape o ora de dezbateri si discutii aprinse, transmite corespondentul NewsIn

Initiativa nu a fost aprobata deoarece au fost opt voturi "pentru", din partea consilierilor PCM, sase abtineri ale consilierilor UDMR si patru voturi impotriva, din partea consilierilor romani.

Consilierii romani au solicitat, inca inainte de dezbatere, ca acest proiect sa fie scos de pe ordinea de zi, pe motiv ca este neconstitutional, provocator si aducator de probleme intre comunitatile romana si maghiara si, in plus, presupune o autonomie etnica. Totodata, proiectul a fost acuzat de nelegalitate, consilierii amintind ca inclusiv secretarul Primariei a mentionat in raportul de specialitate ca acesta este anticonstitutional si CL isi depaseste atributiile. Nici subiectul politic nu a fost ocolit, o parte dintre consilierii romani afirmand ca initiativa vine pentru a atrage niste voturi si a manipula electoratul maghiar.

Consilierul local din partea Aliantei Romanesti Rodica Parvan a calificat aceasta initiativa drept o “batjocura” si o depasire a oricarui bun simt, invocand inclusiv faptul ca a doua zi dupa data solicitata pentru referendum se sarbatoreste Ziua Nationala si momentul este foarte nepotrivit. “Este un cal troian statutul acesta al autonomiei Tinutului Secuiesc prezentat aici”, a mai spus Rodica Parvan.

In ceea ce il priveste pe primarul Antal Arpad (UDMR), acesta a afirmat ca proiectul in cauza vorbeste de modificarea unor limite administrativ teritoriale, iar, in urma intalnirii primarilor din Alianta Oraselor Secuiesti, in care sunt cuprinsi si presedintii consiliilor judetene Covasna si Harghita, au decis sa solicite amanarea acestei hotarari. Primarul a solicitat amanarea proiectului, dar propunerea sa a fost respinsa. Antal a precizat ca atata vreme cat este primar va lupta pentru autonomie, dar nu este de acord cu data.

Vicepresedintele CNS, Ferencz Csaba, care este si consilier local, a tinut sa sublinieze ca ceea ce se voteaza acum nu este autonomia, ci un referendum care sa decida daca vor locuitorii modificarea teritoriului administrativ. “In legatura cu tensiunile care vin, cred ca vin pentru ca in secuime comunitatea nu-si poate dobandi dezideratul maxim - autonomia. Autonomia teritoriala nu este etnica, nu putem vorbi nici de segregare, izolare, dezbinarea nu isi are relevanta in acest context. Autonomia nu lezeaza drepturile romanilor din Tinutul Secuiesc”, a spus Ferencz.
Totodata, liderul factiunii PCM din cadrul CL Sfantu-Gheorghe, preotul Kovacs Istvan, a propus sa aiba loc pe viitor mese rotunde pe tema autonomiei, intre consilieri, intrucat subiectul nu este cunoscut si inteles, dar este un pas important totusi ca s-a ajuns sa se discute despre acesta.

Pana in prezent, Prefectura Covasna a solicitat revocarea a doua hotarari de CL care au adoptat organizarea referendumului, pe motiv ca nu se respecta legea referendumului.

Joi, inainte de sedinta, presedintele executiv al PCM Covasna, Csinta Samu, a declarat ca sustine in continuare acest proiect si respinge acele tendinte de impotrivire si intimidare care vin din partea Prefecturii si a secretarilor de consilii.
Pe tema proiectului privind referendumul s-au intalnit marti si primari din Covasna si Harghita si presedintii de consilii judetene din cele doua judete, iar acestia au decis de comun acord sa solicite amanarea acestui proiect, intrucat nu intruneste inca toate elementele de legalitate si trebuie sa se mai discute. La o zi distanta, CL Gheorgheni, din Harghita, oras al carei primar face parte din Alianta Oraselor Secuiesti si a participat la intalnire, a adoptat in unanimitate proiectul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.