Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, joi, la Bacau, ca presedintele Traian Basescu "si-a pierdut calitatea de mediator" si ca este "un jucator politic care vrea sa joace in favoarea PD-L, in preajma campaniei electorale".

Intrebat ce va face daca presedintele va incerca sa joace rol de mediator si va chema guvernul si sindicatele la dialog, Tariceanu a spus ca presedintele "prin atitudinea constanta de a critica guvernul patru ani, si-a pierdut calitatea de mediator".

"Trebuie sa spun ca presedintele, prin atitudinea constanta de a critica guvernul patru ani de zile, si-a pierdut calitatea de mediator. Domnia sa ar fi avut posibilitatea de a juca acest rol, dar iata ca recent, in loc sa incerece pe baza argumentelor pe care le-am furnizat, argumentelor documentate, ca o asemenea crestere salariala nu este posibila, pe baza discutiilor pe care le-a avut cu Banca Nationala, ce a crezut de cuviinta sa faca? - sa spuna si celor din sanatate ca trebuie sa ceara aceleasi majorari salariale. O astfel de atitudine nu mi se pare atitudinea caracteristica pentru un mediator", a afirmat Tariceanu.

El a adaugat ca presedintele este un "jucator politic". "Domnia sa este de fapt un jucator politic, care vrea sa joace in folosul Partidului Democrat in preajma campaniei electorale si din acest motiv nu are ce sa ne ofere. Este de datoria noastra in primul rand sa facem acest dialog cu sindicatele pentru ca in ceea ce priveste politicile salariale, Guvernul este cel care decide politicile salariale si politicile economice si de aceea dialogul pe acest subiect este firesc sa fie facut intre Guvern si partenerii sociali. Sigur, intai vom face o discutie cu sindicatele, dar nu trebuie omis ca din dialogul guvern-partener social exista cea de-a treia componenta - patronatele", a mai spus premierul.

Primul ministru considera ca grevele nu sunt o solutie pentru rezolvarea problemelor. "Cred ca nu grevele in strada sunt solutia pentru rezolvarea problemelor. Intr-o societate civilizata europeana exista un cadru institutional si este dialogul care poate duce la rezolvarea problemelor, un dialog in care partile sa isi prezinte argumentele, in care fiecare parte sa ii asculte pe ceilalti si sigur ca intotdeauna cu buna-vointa si buna-credinta exista posibilitatea de gasirii solutiilor cele mai potrivite tinand cont de contextul in care ne aflam, de data aceasta un context economic mondial defavorabil care fara indoiala pune o amprenta asupra deciziilor pe care va trebui sa le luam in continuare", a mai spus Tariceanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.