Sindicatele din educatie vor reclama guvernul la Parlamentul European si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), ca urmare a masurilor luate de Executiv impotriva punerii in aplicare imediata a Legii de majorare a salariilor din invatamant, au anuntat, joi, liderii federatiilor sindicale.

"Luni dimineata (3 noiembrie - n.r.), o delegatie formata din lideri din toate zonele tarii va pleca la Bruxelles si va depune o petitie, semnata de toti liderii din tara, la comisia de petitii a Parlamentului European. De asemenea, delegatia va avea o intalnire cu comisarul pentru invatamant al PE, in care vor arata abuzurile pe care le face Guvernul Romaniei, la ora actuala, impotriva cadrelor didactice", a precizat presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, dupa discutiile purtate, joi, cu ministrul Educatiei, Anton Anton.

Potrivit lui Cornea, FSLI a depus o plangere, pe aceeasi tema, la Organizatia Internationala a Muncii, care va fi luata in discutie la inceputul lunii noiembrie.

La randul sau, presedintele Federatiei "Spiru Haret", Gheorghe Izvoranu, a afirmat ca si sindicatul pe care il conduce a demarat actiuni de protest, la nivel international, impotriva guvernului. "Am cerut deja sprijinul organizatiei internationale la care noi suntem afiliati, iar zilele acestea vor veni proteste din partea tuturor tarilor din UE la care noi suntem asociati international. Am atentionat ca mergem si atacam la Curtea de la Strasbourg (Curtea Europeana a Drepturilor Omului - n.r.) ordonanta guvernului prin care se amana punerea in aplicarea a Legii de majorarea a salariilor", a spus Izvoranu.

Pe de alta parte, sindicalistii din educatie au anuntat ca reinnoiesc apelul pentru intrunirea parlamentului in regim de urgenta, cu scopul de a anula ordonanta de guvern care amana pana in aprilie 2009 aplicarea legii de majorare a salariilor cadrelor didactice.

Aplicarea imediata a legii de majorare a salariilor este, de altfel, singurul lucru care poate determina cadrele didactice sa nu intre in greva generala, anuntata, tot joi, de sindicalisti pentru data de 18 noiembrie. Inainte de greva generala, profesorii vor organiza o greva de avertisment, pe 10 noiembrie, din cauza masurilor luate de guvern impotriva punerii in aplicare imediata a Legii de majorare a salariilor din invatamant. "Greva de avertisment va avea loc pe 10 noiembrie, intre orele 12 si 14. Dorim sa nu ajunga la greva generala, insa, pentru asta, e nevoie ca motiunea de cenzura la adresa Executivului sa-si faca efectul si, astfel, sa se aplice imediat legea prin care se majoreaza salariile cadrelor didactice", a spus liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.