Informatiile oferite de presedintele Traian Basescu privind cresterile de salarii ale managerilor de spitale si ale angajatilor ANL sunt senzationale, dar false.

Traian Basescu a adus, in discursul sau cu atac la Guvern, doua exemple nefericite. Ca sa demonstreze ca sunt bani pentru majorarea salariilor profesorilor, el a spus ca tot in aceste zile a mai promulgat doua legi, care ar creste de 4,4 ori salariile celor din ANL si cu 21-37% cele ale angajatilor din sanatate. Ce a uitat sau n-a stiut presedintele sa spuna este ca majorarea salariilor de 4,4 ori de la ANL a avut loc intr-un deceniu, si nu intr-un an, iar a celor din sanatate, in doi ani, esalonat.

Salariile personalului ANL au crescut de 4,4 ori de la infiintarea agentiei in 1999 pana in prezent si nu in ultimul an, dupa cum ar fi tentat sa inteleaga oricine a ascultat mesajul de ieri al presedintelui Traian Basescu.

Acesta a spus ca pe masa lui, pe langa celebra lege de marire a salariilor profesorilor, pe care a promulgat-o, s-a aflat si o alta lege privind salarizarea angajatilor din ANL, care le-ar mari salariile de 4,4 ori. „Domnii de la ANL, cu siguranta apropiati ai Guvernului, au beneficiat nu de o majorare de 50%, ci de o crestere a salariilor de 4,4 ori. Sigur, nu discutam de acelasi numar de oameni, ci despre onestitate“, a spus Basescu. Intr-adevar, cresterea salariilor este de 4,4 ori, dar raportat la anul 1999, pentru ca ordonanta la care face referire Basescu modifica o alta, aparuta insa in 1999.

Astfel, potrivit OUG 117/1999, privitoare la salarizarea functionarilor ANL, salariile acestora se calculeaza prin inmultirea valorii de referinta cu anumiti coeficienti de ierarhizare, care depind de functia detinuta. Cel mai mare coeficient este de 11,2, al sefului ANL. Din anul 1999 si pana acum, valorile de referinta s-au actualizat anual, prin Legea bugetului de stat, in functie de cresterea preturilor de pe piata, ceea ce a facut ca salariile celor din ANL sa creasca fractionar in fiecare an. OG 7/2009 (la care face referire Basescu), care a fost adoptata in ianuarie 2008, prevede majorarea valorii de referinta la 440 lei, de la un milion de lei vechi in 1999, si practic a cumulat toate maririle anuale din ultimii noua ani si pana acum, la care a adaugat 12%. Ca urmare, ordonanta mareste lefurile de 4,4 ori fata de 1999, dar aduce o majorare de doar 12% fata de anul trecut.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.