Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, in deschiderea celei de-a 52-a editii a Congresului Uniunii Internationale a Avocatilor, ca este important ca avocatii sa isi asume o misiune publica si a criticat pasivitatea CSM in apararea acestei profesii, care este atacata de impostori, anunta NewsIn

"Ministerul Public si CSM trebuie sa stie ca apararea profesiei de avocat nu este o chestiune de interes particular, ci e de interes pentru buna functionare a justitiei", a spus Predoiu, care a precizat ca CSM este principalul responsabil de soarta justitiei din 2004. "Din acel moment, justitia si-a luat soarta in maini. Din acel moment, CSM a devenit principalul responsabil de soarta justitiei", a afirmat Predoiu.

Ministrul a sustinut ca bugetul justitiei a fost majorat in ultima perioada si ca Executivul a aprobat, in ultima sedinta, investitii majore pentru acest domeniu. "Anul viitor, bugetul justitiei va fi substantial majorat", a precizat Predoiu.
El a afirmat ca justitia a avut, insa, de suferit din cauza numarului mare de ministri in ultimii ani. "A fost o imprejurare nefericita si nedorita, care a afectat continuitatea si viteza reformei. Conceptul reformei si codul legislativ aferent au fost afectate de instabilitatea politica si politizarea masurilor cu impact in justitie", a spus el.

Predoiu a facut referire la profesia de avocat spunand ca "este suspusa unor rabaturi de niste persoane care se considera avocati". Profesia trebuie ferita de impostori si amatori, a mai declarat Predoiu, care a mentionat ca avocatii trebuie sa isi asume mai pregnant o misiune publica si sa se implice in procesul de luare a deciziilor in societate. Potrivit ministrului, pentru ca avocatii sa devina lideri de opinie, este nevoie de incredere in corpul avocatilor.
La randul sau, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat, la Congresul UIA, ca ii invidiaza pe colegii care au ramas in profesia de avocati.

La Congresul desfasurat la Palatul Parlamentului, comisarul european pentru justitie, Jacques Barrot, a transmis un mesaj video, in care a sustinut ca se doreste crearea unui spatiu juridic european.

A 52-a editie a Congresului Uniunii Internationale a Avocatilor (UIA) a inceput, miercuri seara, la Palatul Parlamentului.
La ceremonia de deschidere au participat presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, Gheorghe Florea, decanul Baroului Bucuresti, Ion Ilie Iordachescu, si presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.

Presedintele UIA, Hector Diaz Bastien, a declarat ca la acest congres sunt invitati peste o mie de oameni din o suta de tari, iar 42 de comisii isi vor prezenta lucrarile pe teme specifice de drept al afacerilor, practica generala a dreptului si drepturile omului.

Congresul se desfasoara in perioada 29 octombrie - 2 noiembrie, iar principalele teme care vor fi abordate in cadrul Congresului UIA sunt "Societatea informationala: intrebari si raspunsuri", "Apa si dreptul", "Profesia de avocat: o afacere ca oricare alta?", "Dreptul concurentei: comparatie intre diferite modele practice".

Uniunea Internationala a Avocatilor este principala organizatie din lume care reprezinta profesia de avocat. A fost infiintata in anul 1927, avand printre membri fondatori Baroul Bucuresti si Uniunea Avocatilor din Romania.
Organizatia reuneste aproape 200 de barouri, federatii nationale si asociatii de avocati, insumand aproximativ doua milioane de membri si mii de avocati individuali din peste 110 tari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.