Saptamana trecuta, Guvernul amanase aprobarea bugetului de stat si ii daduse unda verde doar celui de asigurari sociale. Premierul Tariceanu a cerut Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) sa reanalizeze bugetul de cheltuieli si sa micsoreze cheltuielile la agentiile guvernamentale.

In acelasi timp, Executivul a decis sa plafoneze cheltuielile pentru 65 de ordonatori principali de credite, printre care Cancelaria primului-ministru, Administratia Prezidentiala si Curtea de Conturi.

Marti, Guvernul a adoptat, prin ordonanta de urgenta, amanarea cresterii cu 50% a salariilor profesorilor pana la 1 aprilie, in asteptarea unei Legi a salarizarii bugetarilor.

In forma aflata pe masa Guvernului saptamana trecuta, bugetul pe anul viitor prevedea cheltuieli de 40,8% din produsul intern brut (PIB) si venituri de 38,8% din PIB.

Datele sunt calculate la o valoare estimata a PIB de 578,5 miliarde lei pentru 2009, la o crestere economica de 6%.

In privinta cheltuielilor, Executivul si-a propus sa aloce 6% din PIB (34,6 miliarde lei) pentru invatamant, 3,9% din PIB (22,9 miliarde lei) pentru sanatate, 3% din PIB (17,3 miliarde lei) pentru agricultura, 4,5% din PIB (26,4 miliarde lei) pentru transporturi, 1,3% din PIB (7,3 miliarde lei) pentru servicii publice si locuinte si 11,4% din PIB (65,7 miliarde lei) pentru asigurari si asistenta sociala.