Ordonanta de Urgenta adoptata marti de Guvern prevede o eventuala majorare a salariilor profesorilor cu 50% incepand cu luna aprilie 2009, a declarat premierul Tariceanu, precizand insa ca, potrivit bugetului de stat pe anul viitor, salariile bugetarilor vor creste in 2009 in medie cu 10%.

"OUG prevede posibilitatea aplicarii legii incepand cu luna aprilie 2009", a declarat premierul la finalul sedintei de marti a Executivului.

Avem sau nu bani de dat? Comenteaza pe forum!


Seful Executivului a precizat ca majorarea de 50% care urmeaza sa fie aplicata "eventual" din aprilie este conditionata de punerea in aplicare a Legii privind salarizarea unitara a sistemului bugetar si de performanta profesorilor. "Legat de Legea de salarizare a sectorului bugetar si a celor din invatamant, aceste majorari care urmeaza sa fie aplicate eventual din aprilie sunt legate de doua elemente: Legea de salarizare unitara a sistemului bugetar i de performanta, competenta, eficienta i calitate in realizarea actului didactic. Da, salarii marite, dar legate de performanta", a spus el.

De la 1 octombrie (data prevazuta in legea adoptata de Parlament pentru aplicarea majorarii de 50%, n.r.) salariile cadrelor didactice vor creste cu 9%.

"De la 1 ianuarie 2009, conform bugetului pe anul viitor, anvelopa salariala pentru bugetari creste in medie cu 10%. Acest lucru va permite majorari consistente incepand cu 1 ianuarie, inclusiv pentru educatie", a adaugat premierul Calin Popescu Tariceanu.

Tariceanu a precizat ca performanta cadrelor didactice va fi cuantificata conform prevederilor pachetului de legi privind reforma educatiei, elaborat de Ministerul Educatiei, si in functie de prevederile strategiei din domeniul invatamantului, elaborata de Comisia prezidentiala pentru elaborarea politicilor din domeniile educatiei si cercetarii din Romania. "Nu sunt de acord cu un sistem care sa premieze vechimea in post. Nu varsta este elementul decisiv", a declarat premierul.

Seful Executivului a precizat din nou ca este "complet anormal" ca Guvernul actual sa angajeze setul de politici salariale pentru viitorul Executiv. "Daca viitorul Parlament si daca viitorul Guvern vor lua in dezbatere aceasta OUG fara presiunea electorala care exista astazi s-ar putea sa chibzuiasca mult mai intelept, cu grija pentru viitor, tinand cont si de viitoarele efecte", a declarat Tariceanu.

De asemenea, ministrul muncii, Mariana Campeanu, a declarat ca decizia Guvernului de a accepta de la 1 aprilie cresterea salariilor profesorilor este conditionata de reforma si de o noua lege a salarizarii bugetarilor.

"Profesorii vor primi drepturile aferente, adica majorarea salariilor cu 50%, daca la 1 aprilie 2009 va intra in vigoare noua lege a salarizarii personalului din sectorul bugetar", a declarat ministrul Muncii, Mariana Campeanu. Ministrul a spus ca decizia Guvernului se aplica astfel incat profesorii sa primeasca salarii sporite cu 50% din luna mai.

Reprezentantii Guvernului au afirmat in repetate randuri ca efortul financiar al maririi salariilor cadrelor didactice nu poate fi sustinut si ca aplicarea Legii votate de Parlament ar duce fie la majorarea deficitului bugetar la 7% in 2009, fie la reducerea cheltuielilor cu investitiile.REALITATEA.NET - Guvernul a amânat majorarea salariilor profesorilor