PNL si PSD au anuntat deja propunerile pentru sefia Senatului, Radu Campeanu si Ilie Sarbu, UDMR urmeaza sa anunte in plen daca are candidat propriu, in vreme ce senatorii PD-L nu vor participa la vot, conform NewsIn.
Potrivit anuntului facut de presedintele interimar, Doru Ioan Taracila, votul pentru alegerea presedintelui Senatului urmeaza sa aiba loc marti, in sedinta in plen care incepe la ora 14.00. Grupul parlamentar al PSD l-a validat saptamana trecuta pe Ilie Sarbu drept candidat al partidului pentru preluarea sefiei Senatului, acesta primind cu cinci voturi mai mult decat colegul sau, Doru Ioan Taracila.

De asemenea, PNL a anuntat ca va avea un candidat propriu, in persoana lui Radu Campeanu.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat ca decizia privind depunerea candidaturii sale pentru sefia Senatului urmeaza sa fie luata in sedinta de grup parlamentar. La randul sau, senatorul PRM Gheorghe Funar a confirmat ca partidul sau nu va avea un candidat propriu si ca a avut negocieri atat cu PSD, cat si cu PNL pentru sustinerea uneia dintre propunerile anuntate deja. Senatorii PRM isi vor face cunoscuta decizia inaintea sedintei in plen a Senatului.

PD-L a informat luni, prin vocea liderului Emil Boc, ca partidul nu va nominaliza niciun candidat pentru presedintia Senatului si nu va participa la vot, pe care l-a caracterizat drept "forma de santaj reciproc dintre PNL si PSD". In replica, presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a sustinut, prin intermediul unui comunicat de presa, ca PD-L "tradeaza dreapta", pentru ca democrat-liberalii refuza de fapt sa-l voteze pe "candidatul incontestabil al dreptei, Radu Campeanu, reprezentant al dreptei romanesti de peste 60 de ani". "In acest fel, lipsind de la sedinta, reprezentantii PD-L nu fac altceva decat sa creeze premisele pentru candidatul stangii de a fi ales din primul tur. Este a doua tradare a dreptei de catre PD-L, dupa ce presedintele Traian Basescu a promulgat legea privind majorarea salariilor profesorilor", a declarat liberalul, facand un apel senatorilor PD-L sa participe la votul din Senat si sa-l sustina pe Campeanu.

Presedintia Senatului a ramas vacanta dupa alegerea lui Nicolae Vacaroiu ca presedinte al Curtii de Conturi. Potrivit regulamentului, presedintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt inscrise, in ordinea descrescatoare a marimii grupului parlamentar, numele si prenumele tuturor candidatilor propusi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singura propunere. Este declarat ales presedinte al Senatului candidatul care a intrunit, la primul tur de scrutin, votul majoritatii senatorilor.

Functia de presedinte al Senatului ar avea acoperire numai pe perioada campaniei electorale, cand parlamentarii au practic vacanta, mai precis pana la 30 noiembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.