Primarul a sustinut, intr-o conferinta de presa, ca neregulile ar fi fost constatate in urma unui audit intern, cat si extern, la care, pe langa sumele mici incasate de municipalitate, respectarea clauzelor contractuale nu ar mai fost urmarita. "Cand se lua terenul se facea ce se dorea, la mica intelegere. Pentru 100 de mp se platea lunar valoarea unui pachet de tigari, o paine sau o cutie de chibrituri pentru un teren pe malul marii, intravilan, cu plaja in fata”, a afirmat primarul Tusac.

Contractele la care a facut referire primarul au fost incheiate in perioada 2005 - 2007. "Toate aceste contracte sunt din perioada 2005-2007, unele cu acte aditionale, perioada in care presedintele comisiei de urbanism era Viorel Oleniuc (PNL), iar primar era Zanfir Iorgus (PDL)”, a declarat, luni, actualul edil al Mangaliei, Claudiu Tusac (PSD).

Tusac sustine ca sunt societati care au terenuri inchiriate sau in contract de asociere cu Administrarea Domeniului Public si Privat al primariei municipiului Mangalia si care, pentru un metru patrat, ar plati in medie intre 640 de lei vechi si 1.840 de lei vechi pe luna. Primarul sustine ca este vorba atat de terenuri din centrul municipiului, cat si de terenuri din statiunile Neptun, Jupiter, Olimp, Saturn, Venus si ca, potrivit agentiilor imobiliare, tariful perceput ar trebui sa fie intre 100.000 de lei vechi si cel putin 360.000 de lei vechi pentru un metro patrat pe luna.

Primarul Mangaliei a precizat ca in cazul in care terenurile ar fi fost inchiriate cu cel putin 5 euro/mp/luna, suma incasata la bugetul local ar fi depasit 2.000.000 de euro

Claudiu Tusac a subliniat insa ca nu societatile sunt cele care trebuie trase la raspundere, ci persoanele, inclusiv functionarii publici din Primaria Mangalia care au avizat astfel de contracte si nu au urmarit respectarea lor si a precizat ca primaria va incepe o evaluare a actualelor contracte. “Contractele pot fi reziliate daca nu au respectat clauzele contractuale. Asocierea se poate reevalua, e o clauza unde se spune ca fiecare vine cu aportul propriu. Eu am sa pledez sa le vindem la pretul corect al zonei, iar pentru cei care nu au respectat contractul, le rediscutam", a mai spus primarul.
La randul sau, presedintele Consiliul Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu crede ca sumele pierdute ar trebui recuperate de la cei responsabili. “Suma trebuie recuperata de la cei care au beneficiat de aceste sume <imense>, fie de la agenti economici, functionari sau primarul Zanfir Iorgus. Un al doilea aspect este cel penal daca vorbim despre o coruptie care este dovedita, evidenta”, a afirmat presedintele CJ.

Fostul primar al municipiului Mangalia, Zanfir Iorgus, sustine ca informatiile facute publice de actualul edil nu reflecta adevarul si ca acesta vrea "sa manipuleze opinia publica in campanie electorala". "Domnul Tusac stie foarte bine ca orice contract de vanzare-cumparare, de asociere sau inchiriere nu le aproba primarul, ci Consiliul Local din care au facut parte si consilieri locali PSD care sunt si astazi consilieri", a declarat Iorgus corespondentului NewsIn.