Karoly Bela, candidatul UDMR pentru colegiul senatorial din diaspora, a declarat, luni seara, la Cluj, la lansarea candidatilor UDMR, ca va incerca sa convinga cat mai multe familii de maghairi ca Transilvania, si nu SUA, este 'pamantul fagaduintei', transmite corespondentul NewsIn

Fostul antrenor al Nadiei Comaneci a atras atentia asupra faptului ca se pierde identitatea nationala si ca acest proces poate fi oprit prin reintregirea comunitatii maghiare din Transilvania cu familiile de imigranti. "Fiica mea s-a maritat cu un american. Nepotii mei nu vorbesc limba maghiara. Cine e vinovat ca tot ce e identitate dispare, se topeste cu o rapiditate inimaginabila? Atunci nu trebuie sa facem ceva? Voi merge la familiile care traiesc in strainatate sa le spun ca acum au o sansa la o viata mai buna pentru copiii lor. Va veni ziua cand pamantul fagaduintei sa nu fie America, ci tara de bastina, iar copiii nostri sa vina inapoi, ca aici vor avea o cariera si vor ajuta ca integrarea in UE sa nu fie un slogan, ci o realitate”, a spus candidatul UDMR.

Bela Karoly a afirmat ca nu doar maghiarii, ci si celelalte etnii care au plecat din Romania trebuie atrase inapoi pentru a pune umarul la dezvoltarea tarii. "Trebuie sa cautam acei romani, unguri, sasi, sarbi din America si Australia si sa le spunem ca odata si nepotii lor vor fi aici in patria noastra, sa se intoarca toti si sa isi ajute tara”, a mai spus Karoly Bela, adaugand ca, daca va convinge macar doua familii ca viitorul lor este in Romania, el este multumit.

La randul sau, seful campaniei electorale a UDMR, Takacs Csaba, a declarat ca maghiarii din diaspora au la alegerile parlamentare sansa, pentru prima data in istorie, sa trimita un ales in Parlamentul Romaniei. "Mesajul de aici, de la Cluj, este ca Parlamentul a decis ca nu numai romanii, ci si ungurii plecati din Transilvania sa aiba reprezentare institutionala. Sa nu va ganditi la birocratie, dar, printr-un sistem institutionalizat, sa se implice in patria parasita. Acum legea le permite ca cei din Ardeal, multi plecati in Ungaria, definitiv sau provizoriu, sa aibe o sansa care pana acum nu exista”, a afirmat Takasc.

Acesta a invitat maghiarii sa voteze UDMR pentru ca deciziile luate in Romania sa nu poata fi luate fara implicarea comunitatii maghiare. La finalul discursului, Takacs a scos din buzunar un surub maghiar vechi de 100 de ani, a aratat publicului ca el inca functioneaza, desuruband o piulita de pe el, si a urat Uniunii sa functioneze la fel de bine sa si aiba cel putin aceeasi longevitate.

Fiind ultimul vorbitor, Takacs a invitat pe scena toti cei aproape 400 de candidati UDMR veniti la Cluj-Napoca, in frunte cu presedintele UDMR, Marko Bela. "Uitati-va bine la aceasta scena. Daca ne straduim, asa va arata viitorul Parlament al Romaniei”, a spus Marko.

Lansarea candidatilor UDMR s-a incheiat cu un concert sustinut de Kovacs Kati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.