Consiliul Local al comunei covasnene Valea Crisului a adoptat hotararea initiata de consilierii PCM, privind organizarea referendumului de modificare a limitelor administrative, pentru inaintarea in Parlament a statutului de autonomie a Tinutului Secuiesc, printre votanti fiind si consilierii PD-L.

Primarul comunei, Silviu Ioachim (PD-L), a declarat luni, corespondentului NewsIn, ca proiectul a fost aprobat cu o abtinere de consilierii locali, Consiliul Local fiind compus din cinci consilieri PCM si 6 ai PD-L.

“Din cei sase consilieri PD-L unul a fost absent si unul s-a abtinut, iar ceilalti patru au votat”, a spus primarul. Acesta a precizat ca acesti membri ai PD-L sunt maghiari, prin urmare au votat dupa cum le-a dictat sufletul.

“Eu le-am spus sa se gandeasca bine, in ideea ca daca acest proiect este necontitutional, va fi atacat de Prefectura si totul revine la normal”, spune primarul.

Presedintele PD-L Covasna, Gheorghe Baciu, a declarat si el corespondentului NewsIn ca cei patru sunt PD-L, dar sunt maghiari, si le solicita sa-si retraga votul pentru referendum, in caz contrar partidul le va retrage sprijinul politic si isi vor pierde calitatea de consilieri locali. Baciu a spus ca va avea loc o sedinta a biroului judetean care va discuta aceasta problema, dar cei patru nu au avut mandatul PD-L pentru a vota.

Prefectului judetului Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat, luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca ceea ce se propune prin acest referendum presupune o schimbare de hotar administrativ teritorial, ceea ce inseamna ca toti factorii implicati in referendum trebuie sa il organizeze in ziua respectiva. De asemenea, daca se doreste modificarea granitelor judetului, acest lucru presupune referendum si in localitatile invecinate, din judetele vecine. Potrivit prefectului, daca este vorba doar de o initiativa, fara data, s-ar putea accepta, dar daca se specifica o zi anume datele problemei se schimba.

Gyorgy Ervin a afirmat ca astazi ar trebui sa primeasca din partea Consiliului Local Targu-Secuiesc hotararea adoptata de ei in urma cu doua saptamani, aceasta urmand a fi analizata.
Dupa Targu-Secuiesc, comuna Valea Crisului este a doua localitate din Covasna care adopta acest proiect privind referendumul, iar in Sfantu-Gheorghe acest proiect va fi dezbatut in cadrul sedintei de joi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.