Legea care interzice presedintelui sa consulte poporul in ziua alegerilor a fost trimisa din nou la promulgare

Conflictul dintre Presedintie si Legislativ va reizbucni in urmatoarele zile, urmare a refuzului Parlamentului de a respinge o initiativa consi­derata neconstitutionala de seful statului. Este vorba despre proiectul de modifi­care a Legii referen­dumului, care prevede interzicerea organizarii de alegeri parla­mentare, prezidentiale, ori pentru Parlamentul Euro­pean in aceeasi zi cu referendumul.

Initiativa, considerata de Basescu drept o noua incercare de limitare a prerogativelor presedintelui in materia consultarii poporului, a trecut de Parlament, iar vineri, 24 octombrie, a fost trimisa la promulgare.

Ideea separarii alegerilor de referendumul aflat la indemana sefului statului a facut obiectul mai multor initiative legislative in ultimii doi ani, insa toate s-au lovit de refuzul presedintelui ori al Curtii Constitutionale. Astfel, potrivit unui proiect trimis la promulgare la sfarsitul anului 2006, parlamentarii stabilisera ca organizarea referendumului nu poate avea loc simultan cu desfasurarea alegerilor, ori cu mai putin de sase luni inainte de data acestora. Seful statului a cerut reexaminarea, iar Legislativul a venit cu o noua forma, pastrand insa interdictia: "Referendumul national nu poate avea loc cu mai putin de trei luni inainte sau dupa data alegerilor prezidentiale, parla­mentare ori pentru Parlamentul European sau a unui alt referendum national". Democratii au contestat prevederea la Curtea Constitutionala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.