Vicepresedintele PSD Ecaterina Andronescu a declarat ca, daca Guvernul nu e capabil sa aplice Legea de majorare a salariilor profesorilor, sa lase locul altora, adaugand ca social-democratii vor folosi "toate mijloacele constitutionale" pentru ca prevederile respective sa fie aplicate.
"Daca acest guvern nu este capabil sa aplice aceasta lege trebuie sa lase locul celor care au calificarile necesare ca sa gaseasca resursele necesare si sa aplice legea asa cum a fost ea votata de Parlament. (...) PSD va face toate demersurile necesare in asa fel incat aceasta lege sa fie pusa in practica. Nu excludem niciunul dintre demersurile constitutionale pentru a pune in aplicare legea", a declarat fostul ministru al Educatiei, intr-o conferinta de presa, desi nu a mentionat explicit posibilitatea depunerii unei motiuni de cenzura daca Executivul refuza sa aplice legea.

Andronescu a mai spus ca, in cazul in care Guvernul ar emite o orodonanta de urgenta prin care sa inghete majorarile salariale respective, ar da dovada de lipsa de respect fata de Parlament si un semnal ca legea e respectata doar de unii. "Mi se pare total nepotrivita pentru ca in felul acesta nu mai este respect pentru institutiile tarii. N-am face decat sa ne jucam intre cele doua institutii", a opinat ea. Andronescu a adaugat ca, asa cum legea este obligatorie pentru cetateni, trebuie sa fie obligatorie si pentru Guvern, in caz contrar s-ar ajunge la situatia in care tara ar deveni neguvernabila.

Deputatul PSD a mai sustinut ca exista bani pentru acordarea de salarii marite si a aratat ca lipsa fondurilor este un argument care ascunde de fapt cheltuirea deficitara a banilor de la buget. "In 2007 s-au intors la buget 400 de miliarde. Ministerul Finantelor spune ca ministerul Educatiei nu a putut sa absoarba acste sume. In realitate, ministerul Educatiei vorbeste despre faptul ca ministerul de Finante n-a facut deschiderea acestor sume in asa fel incat sa fie absorbite in sistem", a mai explicat ea.

Presedintele PD-L, Emil Boc, a anuntat sambata ca, in cazul in care Guvernul isi va asuma raspunderea pe o lege care sa impiedice cresterea cu 50% a salariilor din educatie, PD-L va initia motiune de cenzura impotriva acestuia.

De asemenea, premierul Tariceanu a declarat sambata, comentand promulgarea de catre seful statului a Legii privind majorarea salariilor profesorilor si cea de majorare a punctului de pensie pentru categoriile de munca I si II, ca alegerile duc la o lipsa de luciditate si a spus ca nu va lasa lucrurile sa "derapeze", fara a preciza insa ce masuri va lua.

"Alegerile ii fac pe multi sa fie complet cu o lipsa de luciditate care pe mine ma ingrijoreaza. Insa este de responsabilitatea mea, atata vreme cat acest Guvern functioneaza sa nu las lucrurile sa derapeze", a declarat Tariceanu la emisiunea "3 x 3" de la Realitatea TV.

Premierul a mai declarat ca ar vrea sa ii trimita pe sindicalistii care solicita majorari salariale la "fabrica de bani" de la Cotroceni, pentru ca Executivul ar putea face rost de sumele necesare doar daca va impune taxe suplimentare, referindu-se la promulgarea, cu o zi in urma, a Legii care prevede majorarea salariilor profesorilor cu 50%. "Problema principala acum este ca le-as spune celor de la sindicate sa mearga la Cotroceni, ca poate au acolo fabrica de bani. La Guvern nu e fabrica de bani. N-avem de unde sa scoatem banii decat daca ne propunem ca aceste fonduri pentru salarii sa fie suportate de ceilalti, platim o taxa suplimentara sau masuri de genul acesta", a declarat Tariceanu la Realitatea TV. El a mai spus ca nu are de ce sa demisioneze in urma promulgarii Legii privind majorarea salariilor profesorilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.