La nivelul Uniunii Europene nu exista strategii de incluziune sau proiecte care sa poata fi puse in practica pentru ajutorarea comunitatilor de romi, a precizat europarlamentarul Renate Weber, cu ocazia conferintei internationale "La firul ierbii in comunitatile de romi".
"La nivelul Uniunii Europene nu exista expertiza necesara pentru realizarea unor proiecte de incluziune a romilor, deoarece nu s-a mai lucrat in acest domeniu pana acum. Este nevoie de o strategie comprehensiva, care sa poata fi aplicata pentru ajutorarea comunitatilor de romi, insa nimeni nu stie cand va fi dezvoltata aceasta. Este si o chestiune de decizie politica, deoarece suntem pe finalul unui mandat si urmeaza alegeri la nivelui Uniunii", a declarat Renate Weber.

Europarlamentarul a specificat ca, pentru ca o strategie sa fie viabila, la crearea sa trebuie sa fie implicati si romii, deoarece nu se va putea face ceva realist si fezabil fara implicarea acestor comunitati.
Pentru a schimba situatia actuala de excludere si discriminare a romilor, implicarea activa a institutiilor europene si a guvernelor este la fel de importanta ca si implicarea directa a unor reprezentanti ai comunitatilor de romi, sunt de parere reprezentantii fundatiei SOROS.

"O strategie europeana, odata adoptata, ar putea aduce multe schimbari in comunitatile de romi. Speram ca la summitul comisiei europene din decembrie sa fie dat startul pentru dezvoltarea acestei strategii, deoarece este mare nevoie de un proiect larg, in care sa se implice Comisia Europeana, societatile civile de la nivelul tuturor tarilor europene si statele membre", a specificat Monica Prisacariu, manager de program SOROS.

In Romania, romii reprezinta cel mai dezavantajat grup etnic - peste 75% traiesc in saracie si sunt marginalizati, potrivit datelor fundatiei SOROS.

Una dintre concluziile la care au ajuns organizatorii de programe destinate romilor este ca, in Romania, comunitatile de romi se confrunta cu o cultura a saraciei, care se manifesta prin apatie, pasivitate si invidie in randul oamenilor, care accentueaza perpetuarea saraciei. De asemenea, romii sunt neangajati de generatii intregi, deoarece exista o lipsa de motivatie la nivelul comunitatilor, insa, in ciuda acestui lucru, ei sunt buni antreprenori si pot face foarte multe lucruri cu resurse putine.

Fundatia SOROS, in parteneriat cu Habitat fos Humanity, a initiat, in luna septembrie, un proiect pentru construirea de locuinte in comunitatile de romi. Pornind de la ideea ca pentru dezvoltarea sanatoasa a unei familii este nevoie de o locuinta decenta, cele doua organizatii neguvernamentale vor incerca, pe parcursul mai multor ani, sa ajute mai multe comunitati de romi, construind cladiri decente, simple, cu costuri reduse si cu ajutorul voluntarilor. Proiectul a demarat deja in comunitatile de romi din localitatile Baltesti (Prahova) si Mimiu (Ploiesti).

La nivel european, populatia roma cuprinde intre opt si 12 milioane de persoane, ceea ce reprezinta 2% din populatia Uniunii Europene. In Romania, comunitatea roma este a doua ca marime in randul minoritatilor, dupa cea a maghiarilor. Potrivit datelor oficiale date de ultimul recensamant, numarul romilor din Romania este de aproape 540.000, insa numarul adevarat al acestora este mult mai mare, de 1,5-2 milioane, potrivit fundatiei SOROS.

Potrivit estimarilor asociatiilor de romi, comunitatea roma are mai mult de 800.000 de membri in Bulgaria sau Spania, in Franta sunt inregistrate ca "nomazi si romi" 400.000 de persoane, iar in Italia - 140.000.

Conferinta internationala "La firul ierbii in comunitatile de romi" a reunit coordonatori de programe ale fundatiilor SOROS din mai multe tari europene, pentru a discuta despre ce functioneaza si ce nu functioneaza in munca in comunitati. Conferinta a fost organizata, de asemenea, pentru a face un bilant al proiectelor implementate in cadrul Deceniului de incluziune al romilor, proiect demarat in 2005 la nivel international, cu scopul de a reduce decalajele socio-economice existente intre romi si restul societatii, pornind de la ideea ca romii reprezinta cea mai numeroasa minoritate din Europa si, totodata, cea mai vulnerabila

La Deceniul de incluziune al romilor participa noua guverne din Europa Centrala si de Sud-Est (Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Macedonia, Muntenegru, Romania, Serbia, Slovacia) si mai multe organizatii internationale, printre care se numara Institutul pentru o Societate Deschisa si reteaua fundatiilor Soros din tarile Deceniului, Banca Mondiala, Programul de Dezvoltare a Natiunilor Unite, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, Consiliul Europei, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei si actori decizionali romi care activeaza la nivelul organizatiilor internationale dedicate acestei etnii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.