Presedintele Basescu a promulgat sambata legea prin care se majoreaza punctul de pensie pentru grupele unu si doi de munca, informeaza Administratia Prezidentiala printr-un comunicat.
Curtea Constitututionala a decis pe 15 octombrie ca nu se incalca legea fundamentala prin modificarile legislative care maresc salariile cu 50% pentru profesori si care cresc punctul de pensie pentru categoriile grele de munca.

Majorarea cu 50%, respectiv 25% a punctului de pensie la categoriile I si II de munca nu instituie discriminari sau privilegii, ci se justifica pentru motive de protectie sociala, si-a motivat CCR decizia. Mai mult, Curtea Constitutionala nu retine ca lipsa precizarii exprese a sursei de finantare, aspect invocat de Guvern in sesizarea adresata CCR, presupune, implicit, inexistenta sursei de finantare, deoarece "aceasta ar echivala cu o prezumtie fara suport constitutional, ceea ce este inadmisibil".

Guvernul a sustinut ca, prin majorarea pensiilor pentru categoriile grele de munca, se incalca, printre altele, articolul 138, alineatul 5 din Constitutie, care prevede ca "nicio cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare".

In replica, Curtea Constitutionala constata ca "acesta constituie un aspect distinct fata de cel al lipsei fondurilor pentru sustinerea finantarii din punct de vedere bugetar. Astfel, prin Decizia nr.47/1993, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.233 din 28 septembrie 1993, Curtea Constitutionala a retinut ca stabilirea sursei de finantare si insuficienta resurselor financiare din sursa astfel stabilita sunt doua aspecte diferite: primul aspect este legat de imperativele art.138 alin.(5) din Constitutie, iar al doilea nu are caracter constitutional, fiind o problema exclusiv de oportunitate politica, ce priveste, in esenta, relatiile dintre Parlament si Guvern", se arata in motivarea deciziei din 15 octombrie.

Curtea Constitutionala precizeaza ca a statuat, in jurisprudenta sa, ca finantarea cheltuielilor bugetare se face din surse financiare alocate in buget, iar ca majorarea unor cheltuieli se finanteaza fie prin suplimentarea alocatiilor bugetare din fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, fie prin rectificare bugetara.

CCR mai retine ca modificarile prin care s-a marit cu 50% si respectiv 25% punctul de pensie la categoriile I si, respectiv, II de munca, reprezinta o masura de politica legislativa in domeniul protectiei sociale a pensionarilor si a persoanelor asigurate care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupe superioare de munca, ori in conditii speciale sau deosebite.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a contestat pe 2 octombrie la Curtea Constitutionala modificarile operate de deputati, prin care s-a marit cu 50% si respectiv 25% punctul de pensie la categoriile I si, respectiv, II. Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat la 23 septembrie, cu 173 de voturi pentru, 35 impotriva si sapte abtineri, o initiativa legislativa a PD-L si PSD care prevede cresterea punctului de pensie a celor incadrati in grupele unu si doi de munca, aplicabila de la 1 ianuarie 2009.

Vineri, seful statului a promulgat si legea prin care se majoreaza cu peste 50% salariile profesorilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.