Presedintele PD-L, Emil Boc, a anuntat sambata ca, in cazul in care Guvernul isi va asuma raspunderea pe o lege care sa impiedice cresterea cu 50% a salariilor din educatie, PD-L va initia motiune de cenzura impotriva acestuia.
Boc a afirmat, cu ocazia lansarii programului PD-L pentru tineret si sport, desfasurata la Izvorani, ca pedelistii au metode sa contracareze o tentativa guvernamentala de blocare a cresterilor salariale din educatie. "Tariceanu are trei variante. Fie aplica legea votata de Parlament, declarata constitutionala de Curtea Constitutionala si promulgata de presedinte, fie vine cu ordonanta de urgenta prin care sa blocheze cresterea salariilor profesorilor, fie isi asuma raspunderea in Parlament. In oricare dintre aceste variante, noi suntem pregatiti. Daca vin cu Ordonanta, vom cere procedura de urgenta in parlament si o vom respinge. Iar in cazul in care Tariceanu isi asuma raspunderea, vom veni cu o motiune de cenzura", a declarat Boc.

Liderul PD-L a afirmat ca motivele invocate de Guvern referitoare la lipsa resurselor financiare nu se sustin. "Tariceanu si guvernul PNL-PSD se plang ca nu are bani pentru cresterea salariilor. Dragi tineri, e o minciuna ordinara. Guvernul a dat 600 de milioane clientelei politice, acorda salarii de 30-50.000 de euro pe luna pentru sefii de agentii guvernamentale si cumpara Loganuri de 70.000 de euro (...) Bani se vor gasi din stoparea risipei si prin legea salarizarii unice a bugetarilor. Avem fonduri europene pentru infrastructura de care Tariceanu si Geoana nu se ating", a mai sustinut pedelistul.

Acesta a adaugat ca, pentru eliminarea risipei banului public, PD-L va sustine reducerea numarului de parlamentari la 300 si eliminarea pensiilor speciale pentru acestia.

Presedintele Traian Basescu a promulgat vineri legea de majorare a salariilor profesorilor. Fara a explica ce masuri va adopta Guvernul, premierul Tariceanu a declarat vineri ca Executivul si PNL nu vor accepta sacrificarea economiei romanesti prin aplicarea acestei legi. Tariceanu a criticat PSD si PD-L pentru sustinerea majorarii salariilor, spunand ca politicienii au decis ca Romania sa mearga pe drumul „crizei”. Seful Executivului l-a criticat si pe seful statului, spunand ca a agreat o crestere salariala de 50%, desi in urma cu cateva luni critica Guvernul pentru ca ar fi folosit prea multi bani din bugetul Educatiei pentru majorarile salariale si sustinea ca banii trebuie dirijati catre investitii, nu catre consum.

Surse guvernamentale au declarat vineri pentru NewsIn ca variantele luate in calcul de Guvern, in conditiile in care presedintele a promulgat vineri legea de majorare a salariilor profesorilor, sunt prorogarea termenului de intrare in vigoare a actului normativ, anularea acestuia prin ordonanta de urgenta si cautarea resurselor pentru punerea in aplicare a legii. O decizie va fi luata in functie de datele pe care le va prezenta ministrul Finantelor Varujan Vosganian, au precizat sursele.

De asemenea, exista voci in PNL care pledeaza in favoarea asumarii raspunderii pe un pachet de legi care sa prevada masuri de salarizare referitoare la mai multe categorii de bugetari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.