"Riscul este ca Romania sa traverseze o criza sociala, in absenta unor masuri curajoase care sa echilibreze societatea noastra. Nu vreau sa-mi asum rolul de Cassandra politica, ci vreau sa transmit un mesaj optimist, acela ca trebuie sa schimbam radical aceasta teorie paguboasa care spune ca guvernul trebuie sa faca reforma, iar cetatenii sa plateasca costurile", a declarat liderul PSD, cu ocazia lansarii volumului "Modelul social romanesc. Calea catre o alta Romanie".

Geoana a subliniat, ca Romania este intr-o oarecare masura ferita de efectele crizei economice globale, dar ca exista totusi riscul sa apara o criza sociala.

Presedintele PSD a continuat in acelasi ton spunand ca "noua Romanie nu se va naste din nefericirea populatiei, ci din bunastarea ei" si ca nomenclatura politica si clientela politica trebuie sa suporte costurile acestor schimbari. Este nevoie de un stat social si activ, si-a rezumat Mircea Geoana concluziile cartii sale, pe care a numit-o crezul sau politic si o "pledoarie pentru o Romanie ambitioasa".

Prezent la BCU, unde s-a lansat cartea Geoana, presedintele socialistilor europeni, Poul Nyrup Rassmussen, a declarat ca Romania are nevoie de "o conducere noua, progresista, de stanga", adaugand ca PSD trebuie sa fie capul de afis al reformelor sociale. Si Philip Cordery, secretarul PES, a fost prezent.

Printre cei care s-au mai aflat alaturi de Mircea Geoana la aceasta lansare s-au aflat colegii sai de partid, Adrian Nastase, Adrian Severin, Titus Corlatean, Rodica Nassar, Constantin Nita, Rovana Plumb, Nicu Banicioiu, senatorul Razvan Theodorescu, si candidatul la Senat Sergiu Nicolaescu. Nu a lipsit nici presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu. De asemenea, familia lui Geoana a participat la acest eveniment. La lansare nu a participat insa presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.