Presedintele Basescu a afirmat ca nepromulgarea legii de majorare a salariilor profesorilor ar fi putut fi interpretata ca o dezicere a sa de "Pactul pentru educatie" si a facut apel catre sindicate sa-si prezinte revendicarile salariale dupa alegeri, dupa instalarea noului Guvern, informeaza NewsIn.

"Nepromulgarea acestei legi ar fi putut fi interpretata ca o dezicere a mea de "Pactul de educatie", pe care l-am promovat, si de sustinerea ca Romania are nevoie de un sistem de educatie reformat si performant", si-a motivat seful statului decizia de a promulga legea prin care salariile profesorilor se majoreaza cu 50%.

Ce se va intampla dupa majorarea salariilor profesorilor? Spune-ti parerea pe forum!


Basescu a aratat ca ideea promovata de Guvern potrivit careia nu sunt bani pentru aceste majorari salariale nu este o realitate, bugetul putand fi asezat pe prioritati, iar asigurarea resurselor pentru salariile profesorilor este doar o chestiune de vointa, mai ales in conditiile in care s-a declarat in mod repetat ca educatia este "prioritatea 0" a natiunii romane.

"Zilele trecute s-au gasit 2 miliarde de lei pentru administratiile locale, bani indreptati catre clientela politica, bani care, parte din ei, trebuie sa se intoarca inapoi convertiti in campanie electorala, dar nu gasim bani pentru profesori. Nu putem sa ramanem in demagogie, mai ales ca obiectivul major acum, dupa ce doi ani efortul a fost pentru investitii si el trebuie sa continue, este sa stimulam apropierea de sistemul de educatie a unor absolventi de facultati, de universitati valorosi", a mai spus seful statului.

Basescu a tinut sa sublinieze ca temerile induse in opinia publica potrivit carora majorarea salariilor profesorilor ar duce la blocarea investitiilor sunt false, iar cu banii alocati pentru dascali "nu se pot construi prea multi kilometri de autostrada". De altfel, a aratat Basescu, bani pentru infrastructura exista si din fondurile europene, dar exista un dezinteres pentru banii Uniunii Europene, deoarece sunt controlati, fiind preferati banii de la buget.

Fitch: Cresterea salariilor profesorilor va avea un rol destabilizator in economie

Un alt argument in favoarea legii pentru majorarea salariilor profesorilor au fost alte cresteri in domeniul bugetar, Basescu facand referire la majorarea salariilor diplomatilor, a salariilor din sistemul sanitar sau ale judecatorilor.

"Vreau sa cred ca nu vom continua in dezbaterea publica sa comparam profesorii cu Loganurile de 70.000, cu banii cheltuiti pe studii la EADS sau cu salariile directorilor din agentii guvernamentale. As vrea insa sa comparam salariile profesorilor cu alte categorii profesionale", a spus Basescu, sustinand ca se creeaza o nedreptate profesorilor sustinandu-se ca prin aceasta majorare sunt avantajati in fata altor categorii de bugetari.


In ceea ce-i priveste pe ceilalti bugetari, Basescu a tinut sa faca un apel catre sindicate ca, in cazul in care au revendicari salariale, ca si le exprime dupa alegeri, dupa instalarea noului Guvern, dar ca majorarile se vor efectua, pe criterii de performanta.

"Sustin majorarea salariilor profesorilor si subliniez ca aici realizam un pact, pactul care se numeste salarii contra reforma. Mi se pare inadmisibil sa maresti salarii fara sa ai exigenta performatei. Ori semnarea strategiei de reformare a sistemului de educatie este pentru mine premisa bani contra calitate", a spus Basescu. El a aratat ca semnarea de catre liderii sindicatelor reprezentative din invatamant a strategiei pentru modernizarea sistemului de educatie este un argument pentru faptul ca banii oferiti dascalilor se vor reflecta in calitatea actului educational.

"Este exact ceea ce si domnul prim-ministru spunea, ca nu se poate cere performanta unor manageri daca nu le dai salarii foarte mari. Or, profesorii manageriaza viitorul fiecarui tanar din tara asta", a sustinut seful statului.

"La pachetul oportunitate am avut in vedere nevoia ca parte a sistemului de reforma a educatiei sa fie si profesorul bun. Cu actuala salarizare este imposibil ca in sistemul de invatamant sa intre dascali care sa pregateasca copiii pe IT, sa-i invete engleza, germana, fizica, matematica. Niciun absolvent bun de facultate nu vine pentru 700 de lei in sistemul educatie", a spus Basescu.

Pe de alta parte, premierul Tariceanu asteapta ca legea privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor sa fie publicata in Monitorul Oficial, refuzand sa faca vreo precizare in privinta unei masuri pe care o va lua dupa promulgarea actului normativ, desi a sustinut recent ca va impiedica intrarea sa in vigoare.

"Premierul Calin Popescu Tariceanu asteapta ca legea sa fie publicata in Monitorul Oficial si nu face pentru moment alte declaratii", a precizat vineri purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru.

Guvernul a fost convocat in sedinta extraordinara sambata dimineata, la ora 9.00, pentru a discuta masurile care trebuie luate ca urmare a promulgarii legii privind majorarea salariilor profesorilor cu 50%, au declarat vineri surse guvernamentale.

Potrivit surselor citate, variantele luate in calcul sunt prorogarea termenului de intrare in vigoare a legii, anularea acesteia prin ordonanta de urgenta si cautarea resurselor pentru punerea in aplicare a actului normativ. O decizie va fi luata in functie de datele pe care le va prezenta ministrul Finantelor Varujan Vosganian.REALITATEA.NET - Președintele Traian Băsescu a promulgat legea majorării salariilor profesorilor cu 50%