Presedintele Ungariei, Solyom Laszlo, a avut, joi, o intrevedere scurta cu liderul UDMR, Marko Bela, la cabinetul acestuia din Tg. Mures, scuzandu-se, prin purtatorul sau de cuvant, ca trebuie sa plece mai repede deoarece are prevazuta o intalnire cu presedintele Traian Basescu la Miercurea Ciuc.

Seful statului ungar a discutat mai putin de 20 de minute cu liderul maghiar, dupa care s-a grabit spre Miercurea Ciuc, unde este asteptat de presedintele Traian Basescu, pentru a participa impreuna la comemorarea revolutiei ungare in Piata 1956, la statuia Gloria Victis, transmite corespondentul NewsIn.
Marko Bela nu il insoteste pe seful statului maghiar la aceasta intalnire. Desi in program figurau si declaratii de presa, seful statului ungar a plecat fara sa faca aceste declaratii, insa si-a cerut scuze prin intermediul purtatorului sau de cuvant.

Marko Bela s-a declarat insa incantat de aceasta intalnire. “Aceasta vizita este o ocazie de sarbatoare pentru noi toti, fiindca astazi cu totii comemoram revolutia din 1956. Nu numai maghiarii, ci si romanii, fiindca revolutia din 1956 a insemnat o speranta pentru toti, nu numai pentru maghiari. Si represaliile au vizat toate popoarele din acest spatiu”, a declarat Marko Bela.

Probleme dezbatute in 20 de minute

Potrivit acestuia temele de discutie au fost generale, dar s-au punctat si anumite aspecte in ceea ce priveste invatamantul. „Am discutat si probleme legate de relatiile celor doua tari, Romania cu Ungaria, nevoia de a colabora cat mai strans si de a elabora strategii comune in mai multe domenii. Eu apreciez interesul domniei sale pentru comunitatile maghiare care traiesc in tarile invecinate cu Ungaria. A avut vizite si in Slovacia si Ucraina, nu este prima data cand vine in Ardeal. Are un rol extrem de important, deoarece fata de partidele politice din Ungaria care au si criterii doctrinare si ideologice cand voteaza problema maghiarilor din aceste tari, domnul presedinte poate fi nepartinitor. Eu apreciez aceasta intentie a domniei sale ”, a mai spus liderul maghiar.

"Am discutat despre economie si importanta prezentei investitorilor in aceasta zona, dar am discutat si despre educatie, de exemplu, despre Universitatea Sapientia. UDMR va incerca sa accelereze atestarea acestei institutii si o calitate cat mai buna in cadrul acestei institutii”, a spus Marko Bela.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.