Premierul moldovean Zinaida Greceani, care a preluat conducerea Guvernului de la Chisinau la sfarsitul lunii martie, vine joi pentru prima oara la Bucuresti in aceasta calitate, urmand sa aiba intalniri cu presedintele Traian Basescu si omologul ei Calin Popescu-Tariceanu, noteaza NewsIn

Vizita are loc pe fondul unei raciri a relatiilor bilaterale, provocata in special de refuzul Chisinaului de a semna Conventia de mic trafic la frontiera pana cand Romania nu semneaza Tratatul de frontiera si Tratatul politic de baza.

Este prima vizita la Bucuresti a premierului Greceanii de la numirea sa in funtie, in 31 martie, si prima vizita a unui premier moldovean de la cea a lui Vasile Tarlev din 16 noiembrie 2005.
Greceanii va fi primita joi la ora 10.00 de presedintele Traian Basescu si la ora 10.45 de premierul Tariceanu.

Sefa Guvernului moldovean va participa la ceremonia de aderare a Muntenegrului la Procesul de cooperare in sud-estul Europei (SEECP), organizatie a carei presedintie este detinuta de Republica Moldova. Cu aceasta ocazie, ea va avea o intalnire si cu premierul muntenegrean Milo Djukanovici.
In paralel, la Bucuresti se vor desfasura lucrarile Comisiei mixte moldo-romane de colaborare economica si integrare europeana, al carei copresedinte din partea Republicii Moldova este prim-vicepremierul Igor Dodon, ministrul al Economiei si Comertului. Sedinta precedenta a Comisiei mixte moldo-romane a avut loc in noiembrie 2006 la Chisinau.

Igor Dodon nu considera ca pauza de doi ani in lucrarile comisiei mixte moldo-romane are legatura cu racirea relatiilor dintre Chisinau si Bucuresti, ci de faptul ca "nu a existat nicio urgenta pentru a convoca o sedinta mai devreme". "Este o practica normala cand comisiile mixte interguvernamentale se reunesc o data la un an sau la doi ani, in functie de intelegerile bilaterale existente. Nu a fost nicio ungenta pentru a convoca o sedinta mai devreme", a declarat miercuri la Chisinau prim-vicepremierul Igor Dodon.
Potrivit lui, problema semnarii Conventiei de mic trafic la frontiera intre R. Moldova si Romania si a Tratatului de baza - ambele de interes maxim pentru Republica Moldova - nu va putea fi abordata la Comisia mixta, care examineaza exclusiv subiecte ale cooperarii comercial-economice.

Intrebat in ce limba va comunica delegatia moldoveana la Bucuresti, Igor Dodon a spus ca "in limba oficiala a Republicii Moldova" si a raspuns negativ cand jurnalistii l-au intrebat daca discutiile vor avea loc cu traducator.

Dodon a subliniat ca in acest moment, Romania este cel mai important partener al Republicii Moldova la capitolul exporturi - in primele noua luni ale anului curent exporturile moldovenesti in Romania au crescut cu peste 80%, aceasta crestere datorandu-se preferintelor comerciale autonome pe care Chisinaul le-a obtinut din partea UE la 1 martie 2008. Romania este si una din cele trei tari de unde Republica Moldova importa cele mai multe marfuri. "Deci se poate spune ca Romania este unul dintre cei mai importanti parteneri comerciali ai Chisinaului, motiv pentru care sedinta Comisiei mixte interguvernamentale este de o importanta majora", a subliniat oficialul moldovean.

Printre subiectele incluse pe ordinea de zi, in afara de cele traditionale ce tin de relatiile bilaterale si abordarile sectoriale atat pe agricultura, cat si pe standardizare si industrie, sunt cateva abordari noi pentru a caror includere a insistat partea moldoveneasca, a spus vicepremierul moldovean. Este vorba in primul rand de colaborarea in domeniul energetic pe cateva proiecte de infrastructura comuna - linia de inalta tensiune Balti-Suceava si un posibil nou proiect care a aparut datorita investitorilor cehi privind constructia la Ungheni a unei termocentrale de 400 megawati, precum si a unei linii de inalta tensiune intre Ungheni si Iasi.

"Vom pune din nou in discutie, la insistenta partii moldave, deschiderea punctului de trecere a frontierei la Lipcani-Radauti. Din partea moldoveneasca, acest punct a fost pregatit pentru a fi deschis inca de acum un an si jumatate, insa pana acum partea romana nu a fost de acord sa-l deschida. Suntem ferm convinsi ca deschiderea acestui punct vamal va facilita cresterea comertului in continuare", a spus Dodon. Potrivit lui, "situatia este stranie, deoarece au fost alocate fonduri europene pentru acest punct vamal si Republica Moldova a valorificat aceste fonduri, insa din partea Romaniei nu s-au efectuat mari investitii, de proiect fiind responsabile nu Guvernul Romaniei, ci autoritatile publice locale". "Subiectul se discuta de trei ani si nu am reusit sa avansam practic deloc. Faptul ca am reusit sa-l includem in ordinea de zi ne confera un anumit optimism", a spus Igor Dodon.

Potrivit lui, pe agenda discutiilor mai sunt si alte subiecte de interes in plan investitional si se va discuta si despre preluarea de catre Republica Moldova a unor practici in domeniul infrastructurii calitatii si a standardelor europene.

Chisinaul anuntase ca premierul Greceanii preconizeaza o vizita la Bucuresti la inceputul lunii octombrie. Zinaida Greceanii a avut la 3 octombrie o intrevedere cu ambasadorul Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu, in cadrul careia s-a discutat despre preconizata vizita, multumindu-i omologului sau roman, Calin Popescu-Tariceanu, pentru invitatie si pentru "sprijinul permanent din partea Guvernului Romaniei pe calea integrarii europene".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.