Presedintele Traian Basescu considera ca subiectul Kosovo si conflictele inghetate ar trebui sa ajunga din nou pe masa Consiliului de Securitate, iar marile puteri, in special cele cinci state cu drept de veto, trebuie sa-si revizuiasca pozitiile si sa restabileasca forta dreptului international.

Romania isi exprima ingrijorarea fata de modul in care este respectat dreptul international, care a dus la incalcarea unor rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU, a declarat miercuri, la Constanta, presedintele Traian Basescu, precizand ca problematica trebuie reanalizata.

"Din perspectiva Romaniei este ingrijorator faptul ca anul acesta au avut loc doua evenimente de maxima importanta pentru modul in care Europa, lumea, va aborda viitorul. Ma refer la Kosovo si Georgia. Aici am avut o abordare din unghiuri diferite, dar o abordare similara din partea marilor puteri", a spus Basescu. El a adaugat ca, in ambele cazuri, alte tari au incalcat rezolutii ale ONU.

"Sustinerea independentei Kosovo vine pe fondul pe care Consiliul de Securitate a emis deja celebra rezolutie 1244 care garanta intergritatea teritoriala a Serbiei. Cu toate acestea, un numar important de state, printre care state extrem de importante, au trecut peste rezolutia Consiliului de Securitate recunoscand independenta Kosovo, incalcand astfel rezolutia 1244”, a explicat Basescu.

Presedintele a precizat ca o situatie similara este si in cazul Georgiei, iar evolutia acestor situatii provoaca ingrijorarea statelor mai mici. “In Georgia, pentru independenta si integritatea teritorala sunt peste 30 de rezolutii ale Consiliului de Securitate, toate garantand integritatea teritoriala a Georgiei. De data aceasta, de pe alte pozitii, a fost recunoscuta independeta Osetiei de Sud si a Abhaziei si atunci, firesc, statele mici si mijlocii se intreaba cat de departe se merge cu incalcarea Cartei ONU, cu incalcarea principiilor de drept international. Este o intrebare pe care Romania si-o pune vizavi de politica sa externa", a afirmat Basescu.

Seful statului considera ca statele trebuie sa reanalizeze aceasta situatie si modul de abordare pe viitor. "Personal consider ca toate subiectele, Kosovo, Osetia de Sud sau Abhazia, Nagorno-Karabah sau Transnistria, trebuie sa mearga din nou pe masa Consiliului de de Securitate, iar marile puteri, in mod deosebit cele cinci state cu drept de veto, trebuie sa revizuiasca pozitiile lor in raport de interesul national si sa restabileasca forta dreptului international. Este extrem de dificil, dar nu vedem alta solutie pentru a restabili functionalitatea principiilor fundamentale care au stat la baza pacii in Europa, respectarea integritatii teritoriale, a suveranitatii , inviolabilitatii frontierelor”, a mai spus seful statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.