Liderii partidelor romanesti din Covasna l-au acuzat, miercuri, pe Marko Bela, ca, prin declaratia referitoare la obligarea copiilor romani din Ardeal sa invete maghiara, doreste sa mascheze nerealizarile UDMR si incearca sa obtina capital electoral, transmite corespondentul NewsIn.

UDMR, prin vocea lui Marko Bela, incearca sa-si creeze niste teme de campanie si, probabil, a incercat sa provoace niste contradeclaratii dure, ca sa le ridice mingea la fileu in campanie, neavand alte teme, intrucat autonomia, separatismul pe criterii etnice s-au erodat, oamenii vor dezvoltare. Marko a avut halucinatii cand a facut aceste declaratii, avea impresia ca aceste zone sunt in Ungaria. In Romania limba oficiala este romana”, a declarat, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele PSD Covasna, Horia Grama.

Acesta spune ca in zonele locuite preponderent de maghiari exista romani vorbitori de limba maghiara, dar invatarea acesteia ar trebui sa fie ceva firesc, natural, din proprie vointa, nu se poate impune printr-un act normativ. Grama a mai precizat ca daca separarea scolilor mixte nu ar fi avut loc, in prezent mai multi romani si maghiari cunosteau limba celuilalt.

Afirmatiile liderului maghiar au fost criticate si de conducerea PD-L Covasna, al carei presedinte, Gheorghe Baciu, spune ca acestea nu pot ramane nesanctionate. Baciu a reluat ideea ca nu doresc sa guverneze cu UDMR, problema ridicata si in cadrul Colegiului Director al partidului. Despre acest subiect, vicepresedintele PD-L Covasna, Liviu Comaneci, a declarat ca Marko Bela creeaza tensiuni etnice prin afirmatiile sale, pentru ca nu are ce altceva sa spuna. “Vin cu asa ceva pentru ca nu au ce spune electoratului si asa oamenii sunt preocupati de tensiuni si nu mai vad saracia”, a afirmat Comaneci.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.