Zeci de terenuri, sute de tablouri, kilograme de bijuterii si "mormane" de bani, sume ale caror zerouri sunt aproape imposibil de numarat... toate acestea au fost scoase la lumina de catre senatori, dupa incercari inversunate de ascundere a lor, prin "ciuntirea" prevederilor dure stipulate in Ordonanta Guvernului Tariceanu referitoare la noile formulare ale declaratiilor de avere si interese.

Fortati de imprejurari sa-si inventarieze bogatiile, senatorii au dat cu subsemnatul si au recunoscut "comorile" aflate pe numele lor ori ale sotiilor. Sau cel putin o parte a averilor. Unii alesi, probabil din dorinta de a ingreuna misiunea "curiosilor", au completat declaratiile in asa fel incat sa nu se inteleaga scrisul sau, prin scanare, sa nu se vada mai nimic.

Numai Voiculescu "il ia" pe Vacaroiu

Noile formulare ale declaratiilor de avere au scos la iveala lucruri interesante despre alesii nostri. Cine si-ar fi imaginat, de pilda, ca Nea Nicu Vacaroiu este un foarte mare iubitor de arta si o persoana evlavioasa, care se inchina la zeci de icoane felurite? Tot noile formulare au dezvaluit si o "competitie" tacita pentru "titlul" de cel mai bogat senator, "onoare" pentru care se bat, umar la umar, al doilea om in stat, Nicolae Vacaroiu, si presedintele PC, fost PUR, Dan Voiculescu.

La o prima privire, presedintele Senatului pare sa fie avantajat la capitolul proprietati. Familia Vacaroiu detine cinci terenuri, doua arabile si trei intravilane, in patru judete, plus municipiul Bucuresti. Pe numele sau, Nicolae Vacaroiu are doar o "casa improprie de locuit", conform propriei declaratii, in vreme ce sotia sa, Marilena Vacaroiu, mai bogata, detine un apartament in Poiana Tapului si o casa de vacanta in judetul Arges, de 602 metri patrati, ambele cu o valoare impozabila de aproape 3 miliarde lei. La paragraful "autoturisme", Nea Nicu a tras bara. Oricum, la pozitia pe care o are nici nu i-ar trebui masina, ca soferul il asteapta la scara! Atrage insa atentia insiruirea interminabila a tablourilor si altor obiecte de arta si de cult detinute de presedintele Senatului: nu mai putin de 87 de tablouri, din care 16 tablouri-gravuri, toate cu valori estimate insumate de peste 380 milioane lei. Urmeaza... 98 de icoane, pe lemn, pe sticla, din argint sau argint cu pietre semipretioase, apreciate la o valoare de 85 milioane lei.

Urmatoarele trei rubrici ne dezvaluie pasiunea lui Vacaroiu pentru monede, straine sau romanesti, din aur ori argint, insumand 115 milioane lei. Iar ca enumerarea sa fie completa, Nea Nicu a trecut si ceasul de aur de... 30 milioane lei (cam putin, nu credeti?), la care se adauga coliere, bratari, lantisoare, brose si alte "nimicuri" de inca 220 milioane lei. In total, numai la acest capitol, descoperim aproape 840 milioane lei sub forma de obiecte de arta si de cult, bijuterii si monede. Desi se declara in trecut un bun finantist, Vacaroiu nu si-a plasat economiile din salariul de senator in plasamente sau investitii directe, ci prefera sa le depoziteze in banci sau sub forma certificatelor de trezorerie. In total? Aproximativ 1,5 miliarde lei! Spre finalul declaratiei, gasim si explicatia pentru faptul ca majoritatea bunurilor sunt pe numele sotiei: Marilena Vacaroiu a castigat, pe 2004, aproape dublu decat sotul sau, care este "doar" al doilea om in stat, dupa presedintele Romaniei!

"Saraci", dar nu neaparat si cinstiti

Dupa sumele exorbitante de mai sus, chiar ca senatorul Ion Iliescu ne pare "sarac si cinstit"! Sarmanul fost presedinte de tara si de partid nu are terenuri, ci doar un apartament, cu valoare impozabila de 1,6 miliarde lei, impreuna cu sotia.

La rubrica "obiecte de arta sau de cult", scrisul este aproape... invizibil. Totusi, se poate descifra "17 tablouri pictori romani", cumparate si cadouri, a caror valoare estimativa senatorul Iliescu recunoaste cu inocenta... "nu stiu". "Bunicuta" nu are conturi, nici plasamente ori investitii directe, dar nici datorii.
"Saracut" material vrea sa para si Corneliu Vadim Tudor, fost presedinte al PPRM. Nu detine terenuri, ci doar o casa de locuit si o masina, insa colectia sa de autografe celebre este, dupa cum declara singur, inestimabila. In colectia lui Vadim figureaza Napoleon, Robespierre, Abraham Lincoln, Victor Hugo si altii. Senatorul a ocolit insa subiectul veniturilor obtinute pe anul trecut, fofilandu-se in spatele formularii "conform declaratiei de venit global, depusa la Administratia Finantelor Publice". Octav Cozmanca a dezvaluit si el ca are icoane, tablouri si obiecte decorative de peste 24.000 euro.

In umbra sotiilor

Greu lizibila este si declaratia fostului ministru de Externe, actualmente presedinte PSD, Mircea Geoana. La o privire mai atenta, reiese ca sarmanul Mirciulica nu prea are nimic pe numele sau, sotia detinand si terenul din Corbeanca, si apartamentul din sectorul 1. Obiectele de arta si de cult, precum si bijuteriile, estimate la circa 8.000 dolari, or fi tot ale Mihaelei Geoana? Daca da, macar depozitul de la Citybank USA, de peste 100.000 dolari, o fi al lui Geoana.

Impreuna cu sotia detine si senatorul Antonie Iorgovan doua terenuri, un apartament si o casa de vacanta, estimate la peste 3 miliarde lei. Iorgovan se declara... dator la stat, cu impozitul pe venitul global aferent anului 2004, dar are depozite bancare de aproape 4 miliarde lei si 110.000 dolari, la care se adauga cele peste 6,6 miliarde lei, venituri obtinute in 2004 de la cabinetul de avocatura. In umbra sotiei, in ceea ce priveste veniturile, pare sa fie si senatorul PSD Serban Mihailescu, alias Miky Spaga. Amandoi detin terenul intravilan si casa de vacanta de la Cornu, estimate la peste 2,5 miliarde lei, dar Doina Mihailescu a obtinut, in 2004, venituri din investitii de peste un miliard lei, fata de doar cele 380 milioane lei castigati de Miky in calitatea de deputat. Nu sunt de neglijat nici in cazul lui Serban Mihailescu tablourile, icoanele si bijuteriile de aproximativ 40.000 euro si nici conturile si depozitele bancare de aproape 26.000 dolari, 7.000 euro si 110 milioane lei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.