Fost secretar general in PSD si pana nu demult un apropiat al actualului presedinte Traian Basescu, Cozmin Gusa, presedinte al Partidului Initiativa Nationala, a facut o analiza succinta a principalelor evenimente petrecute in ultima perioada pe scena politica romaneasca. Daca despre Ion Iliescu, Cozmin Gusa a sustinut ca acesta "sufera o razbunare peste timp din partea lui Nicolae Ceausescu" si ca va lucra actuala conducere din interior, in cazul presedintelui Traian Basescu, fostul om de nadejde al sefului statului preconizeaza ca pericol principal pentru Romania derapajele de la litera Constitutiei ale acestuia. Gusa a atacat si problemele cu care se confrunta administratia prezidentiala, sustinand ca Traian Basescu este un presedinte extrem de slab asistat din punct de vedere profesional.

Potrivit fostului lider democrat, corpul de consilieri al presedintelui, nu este de natura sa-i ofere expertiza profesionala pentru a deveni un sef de stat performant. In plan politic, Gusa a sustinut ca PUR a optat pentru schimbarea denumirii in Partidul Conservator doar pentru a inspira "noutatea", iar democratii au fortat discutiile pe marginea transformarii lor din social-democrati in populari, tocmai pentru a lasa impresia ca nu se mai afla sub influenta presedintelui Basescu. Cat despre anticipate, Gusa s-a declarat convins ca alegerile inainte de termen sunt fluturate de seful statului pe la nasul partidelor parlamentare, cu scopul evident de a potoli spiritele incinse din Coalitie.

Razbunarea lui Ceausescu

De curand a avut loc Congresul PSD unde a fost aleasa o alta conducere decat cea din care ati facut parte. Credeti ca acum s-a realizat mult trambitata reforma din interiorul PSD?

Nu, nici vorba. De fapt, daca este sa fim extrem de duri, din conducerea PSD a plecat in mod formal Ion Iliescu si au ramas in prim-plan acei oameni suspectati de acte de mare coruptie, ceea ce nu cred ca este deloc un castig. Daca este sa analizam insa si ultima isprava de la Consiliul National, din punctul meu de vedere cred ca lucrurile s-au complicat mai tare pentru PSD. In conditiile in care Ion Iliescu a reusit sa-si impuna omul - Dan Mircea Popescu - in fruntea Consiliului National, cel mai important organism in afara Congresului care se tine peste doi ani - din acel loc Iliescu o sa inceapa sa marteleze practic actuala conducere. Beneficiar insa, dupa parerea mea nu va fi nimeni altcineva decat, pe termen mediu, Adrian Nastase.

Ion Iliescu, candidat la sefia PSD, a suferit un esec zdrobitor la Congres, delegatii optand pentru Mircea Geoana. Ce inseamna cu adevarat acest vot si care sunt din acest moment perspectivele lui Iliescu?

Daca ar fi sa ma exprim usor metaforic Ion Iliescu sufera acum o razbunare peste timp din partea lui Nicolae Ceausescu. Pentru ca, intr-un mod aproape echivalent ceea ce i s-a intamplat lui Nicolae Ceausescu, mai putin executia publica, i se intampla acum lui Ion Iliescu. Oameni corupti, nomenclatura de partid, de nivel unu sau doi pe care i-a protejat ani si ani in actele lor de coruptie s-au razbunat acum, s-au debarasat de el si au ramas sa conduca in continuare. Este o razbunare a actelor pe care Ion Iliescu le-a realizat de-a lungul vremii. Cred ca merita ceea ce s-a intamplat si mai ales, cu manifestarile din ultima perioada, Ion Iliescu a demonstrat cu prisosinta ca nu este nici pe departe un lider politic semnificativ, ci este lovit de mediocritate in actele pe care le face, dovada si rezultatul.

"Iliescu va face jocuri de culise"

Iliescu a spus ca se va gandi daca va mai ramane in PSD sau va pleca. Credeti ca are de gand sa paraseasca partidul, mai ales ca in presa s-a vehiculat o apropiere a sa de Petre Roman si de partidul acestuia? Sau va ramane in interiorul PSD si va incerca boicotarea noii conduceri?

Iliescu nu pleaca in locuri fara potential si asteapta intotdeauna sa fie petit de catre grupuri de oameni care ar putea sa-i asigure o infrastructura. Petre Roman nu mai poate sa fie acel om, el nemaireprezentand mare lucru. Iliescu va face joc de culise in PSD pana in momentul in care cei din partid se vor convinge cat de nocive sunt aceste lucruri si atunci, practic, iesirea lui Ion Iliescu din PSD va fi definitiva.

Un alt partid parlamentar - PUR - a cunoscut schimbari radicale. Cum vedeti noua doctrina asumata de PUR si care credeti ca sunt motivele pentru care Dan Voiculescu a optat pentru aceasta varianta?

Dan Voiculescu a preferat mereu in ultima perioada sa inspire prin actele politice noutatea si cred ca acesta este singurul mobil pentru care s-a innoit din nou. Le dorim mult succes in calitatea lor de partid innoit.

PD, un partid tras de cheita

Si PD-ul se pregateste de alegeri. Pana in acest moment se profileaza mai multe candidaturi - Frunzaverde si Videanu - care au anuntat deja oficial acest lucru - si Boc. Ce sanse credeti ca are fiecare?

Noi, PIN, n-avem ideea unei aliante nici cu PD, nici cu vreun alt partid si practic ar trebui sa ne fie indiferent ce se intampla acolo. In perspectiva Conventiei Nationale le dorim mult succes. Din punct de vedere politic, singurul care ar putea intr-un fel sau altul sa asigure o coerenta organizatorica este cel care nu participa la aceste alegeri, Vasile Blaga.

Cum vedeti posibila miscare a PD de la stanga la centru-dreapta in plan doctrinar?

Nu cred ca este posibila si nu cred ca se va face. Este doar un joc de scena care sa demonstreze opiniei publice ca exista mari dezbateri si framantari interne si sa nu mai existe impresia ca PD este un partid tras de cheita de la Cotroceni. Asa cum de fapt este.

Consilierii prezidentiali, o problema

Ati fost un apropiat al presedintelui Traian Basescu. Cum vedeti dupa sase luni de la preluarea mandatului, evolutia sa ca presedinte al Romaniei? De curand a plecat Andrei Plesu din functia de consilier prezidential pe probleme de politica externa, iar presa a scris foarte mult despre rolul Elenei Udrea la Cotroceni. Institutia prezidentiala sub conducerea lui Basescu functioneaza bine?

Elena Udrea mi se pare un episod minor si chiar daca este evident ca este un om care inca mai trebuie sa invete, cei care o ataca in primul rand pe ea dau dovada de lasitate. Daca ar trebui sa i se reproseze cuiva anumite lucruri din economia Administratiei prezidentiale, acesta ar trebui sa fie Traian Basescu. Numai ca, in bunul spirit romanesc, analistii sau diferiti oameni politici prefera sa atace o femeie, in loc sa-l atace pe cel care ar putea sa poarte toata responsabilitatea, respectiv Traian Basescu. In ceea ce priveste politica lui Traian Basescu de pana acum, sigur ca ea a presarata de multe greseli. Sunt greseli de comunicare, de transparenta, sunt greseli de abordare a demersurilor prezidentiale ma refer aici la un episod, cum ar fi arestarea lui Omar Hayssam anuntata de la Cotroceni care a fost un lucru destul de grav, asumarea tacita a unor demersuri constitutionale cum a fost demersul in cazul procesului Flota unde a acceptat tacit ca el ar trebui sa aiba o supraimunitate pe care nu i-o ofera Constitutia, sau cel in domeniul legilor Justitiei care-i confereau un drept neconstitutional de a hotari asupra organizarii Justitiei.

Sunt multe lucruri, parte se intampla din cauza lipsei de experienta, lucru care sa spunem ca ar putea fi dobandit in urmatoarea perioada, insa parte se intampla din cauza faptului ca Traian Basescu este un presedinte extrem de slab asistat din punct de vedere profesional. Corpul de consilieri pe care n-a apucat sa si-l construiasca si care s-a si imputinat nu este de natura sa-i ofere expertiza profesionala pentru a deveni un presedinte performant. In momentul in care o sa-si evalueze abordarea in legatura cu profesionalismul colaboratorilor sai, Traian Basescu ar putea sa fie acel lider despre care romanii care l-au votat inca mai spera ca ar putea fi.

Totusi, ca presedinte de partid avea autoritate si era un adept al transparentei fata de mass-media si opinia publica. A criticat si atacat chiar actuala Opozitie pentru cenzura pe care o practica fata de presa si lipsa de comunicare si transparenta cu cetatenii. Sa fie vorba de opacitatea unor consilieri prezidentiali sau Traian Basescu s-a schimbat o data cu preluarea functiei de presedinte?

Nu cred ca a fost vreodata altfel decat arata ca ar fi acum, numai ca situatia este total diferita atunci cand esti presedinte al Romaniei si responsabilitatile de comunicare deja ti le asumi in numele poporului roman. Atunci cand o faci in numele unei grupari politice poti sa faci diferite artificii, poti sa-ti asumi de asemenea diferite initiative personale. E vorba de altceva. Probabil ca daca va avea intelepciunea sa mediteze asupra greselilor pe care le-a facut si sa le recunoasca ca atare, ar putea sa-si remedieze din mers greselile.

Riscul derapajelor neconstitutionale

Care credeti ca este principalul pericol pentru Romania in urmatoarea perioada?

Pericolul principal este pericolul de derapajele neconstitutionale, adica munca de administrare a Romaniei in afara Constitutiei. Exemple au fost destule. Si acest pericol este real datorita faptului ca Traian Basescu se misca mult prea autoritar pe o scena publica, unde la nivelul Aliantei Dreptate si Adevar si al Coalitiei de guvernare nu gaseste decat obedienta si nimeni nu doreste sa-l contrazica indiferent ce spune, lucruri consistente sau prostii. In acelasi timp, avem un PSD inmarmurit de frica PNA care de asemenea nu doreste sa-l contrazica pe Traian Basescu. In aceste conditii sunt doua solutii de luat in calcul: oamenii politici responsabili sa-si aminteasca de prevederile constitutionale si sa puna Parlamentul in prim plan; iar Traian Basescu - dupa aceasta perioada - sa inteleaga ca Romania trebuie administrata dupa lege.

Anticipatele, un demers smecheresc

Credeti ca vor fi alegeri anticipate, mai ales ca presedintele Traian Basescu a insistat o perioada pe acest subiect iar democratii intr-un final s-au declarat de acord cu declansarea anticipatelor?

Asta este un joc de scena, practic din nou lovit de neconstitutionalitate. Nu are voie un presedinte sa forteze alegerile anticipate si nimeni nu-l trage de maneca sa-i spuna sa nu faca asta. De asemenea, Guvernul nu a avut probleme pana acum in a-si impune punctul de vedere si nu vad necesitatea nici din acest punct de vedere al alegerilor anticipate.

Aici este un demers smecheresc pe care il face cu scopul de a mai ordona apele in Coalitie unde lucrurile incep sa scartaie extrem de tare, unde neintelegerile sunt la ordinea zilei si necomunicarile practic sunt curente si atunci agitandu-se din cand in cand alegerile anticipate cel putin trei partide se cumintesc temporar. PUR si UDMR nu doresc alegerile anticipate, de frica pragului electoral si PNL care nu doreste alegeri anticipate din cauza pericolului pierderii postului de prim-ministru. Nici PD nu doreste in realitate alegerile anticipate pentru ca multi n-ar mai fi pe lista si de asemenea este destul de imprecis in acest moment rezultatul votului, eu necrezand in rezultatele acestor sondaje. Sa nu uitam ca am trecut prin sapte luni in 2004 de sondaje false pe care le-am negat si in final am avut dreptate sa le neg. Rezultatul a fost cel pe care l-am preconizat noi.

PIN e pentru primenirea clasei politice

Acum nu mai sunteti nici in PSD, nici in PD. Sunteti presedintele unui alt partid - PIN. Ce sanse credeti ca are un partid reprezentat in acest moment numai de trei parlamentari?

Practic nu conteaza pentru noi in acest moment numarul de parlamentari. Am dovedit ca si cu acesti trei parlamentari putem fi extrem de activi in mediul legislativ si in mediul politic. Ne intereseaza sa fim mai multi parlamentari dupa urmatoarele alegeri. N-am facut un scop din a racola parlamentari si, de altfel, strategia noastra pe care o punem in aplicare in acest moment este de a reusi sa aducem oameni noi in politica, oamenii care in primul rand sa aiba calitate profesionala pentru ca actul politic se invata, avand in acest fel garantia ca se poate primeni clasa politica actuala prin profesionisti.

Seful statului, invitat la nunta Laviniei Sandru

S-a anuntat in presa nunta Laviniei Sandru cu primarul PD de Slatina, Marius Valcov. Traian Basescu a fost invitat la nunta?

Am inteles ca a fost invitat din partea mirelui, care este primar PD de Slatina. Din punctul meu de vedere nu amestec treburile personale cu cele profesionale. In calitatea lui de presedinte si de Traian Basescu (rade), este binevenit la nunta la care a fost invitat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.