Gheorghe Predescu, fost consul la Chicago (SUA), in prezent ministru-consilier in cadrul biroului politic al Ambasadei Romaniei la Washington, este propus ca ambasador la Varsovia, dupa ce fostul ocupant al acestui post, Constantin Bartas, a fost rechemat si sanctionat disciplinar, in luna mai, in urma scandalului Crulic, romanul care a facut greva foamei si a murit intr-o inchisoare din Polonia, nebeneficiind de asistenta consulara cuvenita. Candidatura lui Predescu pentru acest post a fost validata marti de membrii comisiilor reunite de politica externa ale Parlamentului.

Pentru functia de consul la Cracovia, potrivit site-ului MAE, este propus Romeo Stanciu, in prezent prim-colaborator al sefului misiunii Romaniei in Ucraina. El urmeaza sa-l inlocuiasca pe fostul consul Ioan Preda, care a fost de asemenea rechemat si sanctionat in primavara, fiind considerat principalul responsabil in cazul Crulic. Moartea romanului in Polonia, care a starnit o intensa dezbatere mediatica, a dus la demisia fostului ministru de externe, Adrian Cioroianu.

Membrii comisiilor reunite de politica externa au audiat marti si validat alti 12 ambasadori propusi de catre ministrul de externe, Lazar Comanescu.

In Irlanda, in locul Silviei Davidoiu, care va deveni ambasador in Austria, a fost propus Iulian Buga, actualul secretar de stat in MAE pentru afaceri strategice si globale. Ambasador in Olanda timp de sase ani, cu experienta diplomatica si in Statele Unite, el a fost propus anul trecut de MAE pentru postul de ambasador al Romaniei la Washington, dar presedintele nu a fost de acord cu propunerea. Candidatura lui a fost validata marti de parlamentari.

Daniela Gitman, adjunct al sefului misiunii diplomatice a Romaniei la Washington, va deveni reprezentantul autoritatilor romane in Cehia. Ea a condus ambasada Romaniei din Statele Unite timp de peste un an, pana in decembrie 2007, in timpul asa-numitei "crize a ambasadorilor" generata de neintelegerile dintre presedinte si premier cu privire la numirea unor diplomati in posturi-cheie.

Florin Vodita, fost consul general la Bonn, consilier al primului-ministru si sef al protocolului la Palatul Victoria, va fi trimis ca ambasador la Bratislava, capitala Slovaciei. Fostul detinator al acestei functii, Valerica Epure, in prezent director in MAE, a fost transferata in capitala Indiei, urmand sa reprezinte Romania si in relatiile cu Nepal, Bangladesh, Sri Lanka si Maldive.

Radu Gabriel Safta a fost trimis din Centrala Ministerului Afacerilor Externe pentru a reprezenta Romania in Africa de Sud, Lesotho, Mozambic, Namibia si Zambia.

In Albania, va fi trimis ca ambasador Viorel Stanila, iar in Pakistan, Emilian Ion.
Radu Horumba, fost sef al misiunii diplomatice a Romaniei in Italia pana la numirea unui ambasador, la sfarsitul anului trecut, a fost aprobat pentru postul de ambasador la Ashabad, capitala Turkmenistului, in timp ce Gheorghe Petre, fost insarcinat cu afaceri la Montevideo, este propus ambasador in Uruguay.
Fostul ambasador in Irak, Mihai Stefan Stuparu, va reprezenta Romania in Australia si Noua Zeelanda, iar Maria Ciobanu, in prezent consilier de stat in Administratia prezidentiala, a primit aviz favorabil pentru a prelua sefia Misiunii Permanente a Romaniei pe langa Oficiul Natiunilor Unite de la Geneva.