Senatorii s-au certat astazi, in sedinta de plen, motivul fiind supunerea la vot a unor legi organice in conditiile in care in sala se aflau 69 de senatori, limita inferioara a cvorumului necesar pentru trecerea unor acte normative cu caracter organic.
Dupa ce senatorii s-au chinuit sa voteze chiar si legile ordinare de pe ordinea de zi, senatorul PSD, Doru Ioan Taracila, cel care conducea sedinta a propus plenului sa se supuna la vot, prin ridicarea mainii, legile organice care sunt sub iminenta adoptarii tacite si care sunt acceptate de toate grupurile parlamentare. Plenul a fost de acord, dar scandalul s-a iscat dupa prima lege supusa votului conform acestei proceduri. Grupul PRM a votat impotriva raportului proiectului de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 97/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, respingand un amendament admis de Comisia juridica care conditiona inaltii functionari publici sa isi dea demisia in cazul in care vor sa candideze la alegerile parlamentare.

In urma respingerii raportului, presedintele interimar al Senatului, Doru Ioan Taracila, a decis amanarea votului pe proiectul de lege in ansamblu, fapt care a atras nemultumiri atat din partea grupului PRM, cat si din partea altor grupuri parlamentare.

Senatorul PRM Carol Dina l-a acuzat pe Taracila ca abuzeaza de functia pe care o ocupa si ca ar fi insarcinat de cineva ca sa conduca sedinta in mod arbitrar. Acesta a mai criticat absenteismul masiv al senatorilor, declarand ca are impresia ca "vine inutil la Senat". "„De ce dumneavoastra doriti sa modificati cursul acestor proiecte de legi pentru ca unii parlamentari nu doresc sa participe la dezbateri si isi fac campanie in teritoriu.(...)Sunt la a patra saptamana in care se discuta unele proiecte de lege, fara sa fi fost pronuntat un vot in cazul lor, am senzatia ca vin inutil la Senat", a declarat senatorul PRM.

Peter Eckstein Kovacs a amenintat ca UDMR ar putea parasi sala daca PRM nu doreste sa adopte problemele cu consens si a propus sa se voteze proiectele de lege ce au raport de respingere. "Daca grupul parlamentar al PRM este deranjat ca Senatul doreste sa lucreze si sa adopte cat se poate proiectele cu consens. Noi o sa parasim sedinta si nu vom avea cvorum. Nu dorim totusi sa facem acest lucru”, a declarat senatorul UDMR. Taracila a refuzat propunerea lui Eckstein motivand ca in cazul acestor legi este de fapt "toata tensiunea".

In finalul dezbaterii pe acest subiect, senatorul Gheorghe Funar a declarat ca PRM va sustine raportul daca legea va fi supus din nou la vot. "Resupuneti la vot raportul si noi nu vom mai fi impotriva raportului", a declarat Gheorghe Funar. Doru Ioan Taracila a refuzat sa resupuna la vot, aratandu-si neincrederea in promisiunea facuta de Gheorghe Funar. "Stiu ca am mai facut greseala aceasta o data, atunci cand raportul a fost votat in unanimitate si a cazut legea. De aceea ma feresc de dumneavoastra, chiar si atunci cand vreti sa faceti un cadou", a spus Taracila. In cele din urma insa el a decis ca raportul sa fie revotat in sedinta urmatoare de plen.

Dupa ce alte patru proiecte de legi organice nu au intalnit consensul grupurilor parlamentare, Doru Ioan Taracila a suspendat sedinta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.