Verificarea autenticitatii documentelor din dosarele de preschimbare a certificatelor de revolutionar ar urma sa fie realizata de o comisie tehnica,din care sa faca parte si un procurer, iar contestatiile vor fi solutionate in contencios administrativ, au decis marti senatorii, transmite NewsIn.

Modificarea Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatori care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989 a fost facuta printr-o propunere legislativa initiata de deputatul Nicolae Mircovici, reprezentant al minoritatilor.

Potrivit legislatiei actuale, Secretariatul de Stat pentru problemele revolutionarilor din decembrie 1989, dupa analizarea dosarelor persoanelor ce solicita preschimbarea certificatelor, cu avizul Comisiei parlamentare a revolutionarilor, elibereaza noul tip de certificat, singurul document valabil pentru a beneficia de drepturile garantate de actul normativ.

Propunerea lui Mircovici este ca verificarea autenticitatii documentelor aflate in dosarele de preschimbare a certificatelor sa fie facuta de catre o Comisie tehnica formata din trei reprezentanti ai Comisiei parlamentare a revolutionarilor, un procuror din partea Ministerului Public si un ofiter de politie. Aceasta comisie tehnica ar trebui, in viziunea initiatorului, sa intocmeasca un act de constatare care va fi prezentat Comisiei parlamentare, pentru aviz.

Conform legii in vigoare, toate contestatiile privind preschimbarea sau neefectuarea preschimbarii certificatelor se adreseaza Comisiei parlamentare a revolutionarilor. Initiativa lui Mircovici a adaugat ca persoanele nemultumite de modul de acordare sau nu a certificatelor, precum si de solutionare a contestatiilor se pot adresa justitiei, instantele competente fiind numai cele de contencios administrativ.
In expunerea de motive, initiatorul a precizat ca proiectul sau este menit a rezolva cu celeritate situatia preschimbarii certificatelor de revolutionar, activitate ingreunata de numarul mare de dosare in care s-a constatat ca exista suspiciuni de contrafacere si chiar de fals.

Comisia parlamentara a revolutionarilor, condusa de catre deputatul PSD Emilian Cutean, precum si secretariatul de stat pentru problemele revolutionarilor au fost permanent criticate pentru blocarea certificatelor, care desi, conform legislatiei din 2004 ar fi trebuit preschimbate in termen de sase luni, in multe cazuri acest lucru nu s-a intamplat nici pana in prezent.

Plenul Senatului a adoptat propunerea legislativa cu 44 de voturi pentru si o abtinere, textul final urmand a fi insa decis de Camera Deputatilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.