Generalii Mihai Chitac si Victor Stanculescu, incarcerati saptamana trecuta, sufera de boli cronice, au declarat, astazi, pentru NewsIn, reprezentanti ai Administratiei Nationale a Penitenciarelor, care au afirmat ca doar o comisie speciala a IML poate decide daca acestia nu pot face inchisoare, relateaza NewsIn.
Potrivit unor reprezentanti ai ANP, doar o comisie speciala organizata la cererea celor doi la nivelul Institutul de Medicina Legala ar putea hotari privind intreruperea pedepsei cu inchisoarea.

Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a dispus, astazi, efectuarea unei expertize medicale pentru a stabili daca Victor Stanculescu poate sa suporte regimul de detentie, urmatorul termen al procesului prin care generalul in rezerva cere intreruperea pedepsei fiind fixat pe 4 noiembrie. Expertiza va fi facuta de o comisie a Institutului de Medicina Legala si de catre Spitalul Penitenciar Jilava.

Magistratul militar a dispus, luni, trimiterea unei adrese catre IML, care ar urma sa precizeze "daca a constatat existenta unei suferinte de o boala grava care face imposibila executarea pedepsei" in cazul Stanculescu. Judecatorul a mai cerut o adresa de la Spitalul Militar Central, prin care sa se comunice instantei daca exista date privind afectiunile lui Victor Stanculescu.

Cererea de examinare medica a lui Stanculescu a fost facuta de avocatul acestuia, Alice Draghici, care a depus saptamana trecuta la Tribunalul Militar Terirorial Bucuresti cererea de intrerupere din motive medicale a pedepsei generalului in rezerva.

Intre timp, cererea de intrerupere din motive medicale a pedepsei de 15 ani primita de Victor Stanculescu pentru Revolutia de la Timisoara se va judeca marti, la Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti, a declarat avocatul generalului in rezerva, Alice Draghici.

Avocatul a depus, pe 16 octombrie, la Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti, cererea de intrerupere a pedepsei clientului sau pe motive medicale, acesta fiind incarcerat pe 15 octombrie.

De asemenea, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) va discuta, in data de 17 noiembrie, admisibilitatea in principiu a contestatiei in anulare formulata tot de avocatul Alice Draghici impotriva deciziei de condamnarea lui Victor Stanculescu la 15 ani de inchisoare in dosarul Revolutiei de la Timisoara.

La randul sau, avocatul lui Mihai Chitac, Sergiu Andon a declarat, ca va contesta la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) "lipsa de temei legal a condamnarii" din dosarul Revolutiei, in timp ce colegul sau, Dan Ioan, se va ocupa de actiuni mai tehnice, precum cererea de suspendare a executarii pedepsei.

Recursurile depuse de generalii in rezerva Victor Stanculescu si Mihai Chitac, condamnati la 15 ani de inchisoare si degradare militara in procesul Revolutiei de la Timisoara, au fost respinse pe 15 octombrie de Inalta Curte de casatie si Justitie prin decizie definitiva si irevocabila.

Dosarul a fost amanat de cateva ori de Completul de 9 magistrati al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a judecat recursurile depuse de generalii in rezerva Victor Stanculescu si Mihai Chitac, condamnati la 15 ani de inchisoare si degradare militara in procesul Revolutiei de la Timisoara.

Potrivit motivarii data publicitatii in 5 decembrie 2007, Victor Stanculescu si Mihai Chitac nu pot fi exonerati de raspundere penala, pentru ca au executat ordinul lui Ceausescu de a trage in manifestantii de la Timisoara, ordinul fiind ilegal, cei doi generali stiind de caracterul anticomunist al revoltei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.