Magistratii Tribunalului Bucuresti au decis, luni, ca procesul CNSAS impotriva deputatului PRM Aurel Ioan Rus sa fie trimis la Curtea Constitutionala, dupa ce Rus a invocat neconstitutionalitatea Ordonantei CNSAS.

Ioan Rus a invocat pe 22 septembrie neconstitutionalitatea Ordonanta CNSAS, care ar intra in contradictie cu mai multe articole din legea fundamentala.

Deputatul si preotul Aurel Ioan Rus a invocat, pe 22 septembrie, in procesul intentat de CNSAS privind colaborarea lui cu fosta securitate, faptul ca in Parlament se discuta interzicerea verificarii preotilor. Contestatia sa a fost respinsa de Tribunalul Bucuresti.

Contestatia lui Aurel Ioan Rus vine dupa ce Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii a cerut instantei sa ateste colaborarea acestuia cu securitatea in calitatea sa de deputat, nu in cea de preot.
Aceasta este cea de a treia oara cand se invoca neconstitutionalitatea ordonantei CNSAS sau a unui articol din ea, Tribunalul trimitand la Curtea Constitutionala, din acelasi motiv, dosarul lui Dan Voiculescu impotriva CNSAS. A treia persoana care a invocat aceasta exceptie este un judecator din Macin, Adrian Domniteanu, care a invocat la Tribunalul Constanta neconstitutionalitatea articolelor 11 si 13 din ordonanta CNSAS.

Preotii vor putea fi verificati de CNSAS la cererea sefilor cultelor religioase din care fac parte, a decis, pe 17 septembrie, Comisia jurdica a Senatului, care a revenit asupra unei hotarari anterioare prin care prelatii erau eliminati din categoria persoanelor supuse controlului Consiliului.

Amendamentul prin care prelatii sunt reintrodusi in categoria persoanelor verificate de CNSAS a apartinut senatorului liberal Norica Nicolai si a fost acceptat in unanimitate de membrii Comisiei juridice prezenti la dezbaterea Ordonantei 24/2008. Senatorii-juristi au revenit astfel asupra unei decizii anterioare si care prevedea eliminarea acestei categorii din randul celor supuse controlului CNSAS.

CNSAS a facut, in mai, o nota de constatare care atesta calitatea de fost colaborator al Securitatii al lui Aurel Ioan Rus, iar documentele care ar sustine acuzatiile au ajuns in instanta.

Acesta nu este, insa, singurul proces pe numele deputatului PRM.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.