Ministrul apararii, Teodor Melescanu, a declarat, duminica, la targul de locuri de munca pentru militari voluntari MIL FEST,ca oferta salariala pentru un soldat incepe de la 11,5 milioane de lei vechi si ca o parte din angajati parasesc Armata pentru salarii mai mari in alte structuri ale statutului

"Un soldat si un gradat voluntar incep de la aproximativ 11 milioane si jumatate, care reprezinta o parte solda si o parte din bani, aproape jumatate, pentru cheltuielile de hrana. Pe rest se duce la toata lumea in sus pornind de la aceasta schema minima, care este venitul soldatului si gradatului militar, cu diferiti coeficienti de eficienta", a declarat Melescanu la MIL FEST, potrivit NewsIn

El a afirmat ca exista mai multe proiecte de legi in Parlament in acest sens. "Acestea urmaresc doua lucruri. Pe de o parte sa creasca acest nivel minim si pe de alta parte sa creasca coeficientii de multiplicare pentru ca, nu va ascund, nu suntem in competitie numai pentru resurse, suntem in competitii si cu celelalte institutii din domeniul ordinei publice si sigurantei nationale, pentru ca, daca acolo veniturile sunt mai mari, oamenii ne pleaca si, din pacate, inca ne pleaca foarte multi oameni si la MIRA, si la STS si la SRI. La toate institutiile care se ocupa de domeniul sigurantei nationale", a precizat ministrul.

Potrivit acestuia, in jur de 10-15% dintre angajati parasesc Armata, unii iesind la pensie, iar altii pentru a castiga mai mult.

"Pentru anul viitor avem aproximativ 4. 500 de locuri de munca in cadrul armatei, in toate categoriile de forte care si-au si prezentat aici oferta si pentru toate categoriile de scoli, de la liceele militare pana la Academia Militara, Academia Tehnica Militara si Universitatea Nationala de Aparare Carol I. S-a incheiat practic procesul de restructurare si aceste locuri care ne sunt noua necesare sunt locuri la baza carierei militare, la nivelul de soldati si gradati voluntari, de subofiteri, maistri militari, ofiteri cu grade mici. Toate cele trei categorii de forte au cautare, exista insa o cometitie pe specialitati si vedem ca lumea este foarte interesata de Comunicatii si Informatica, Geniu si Constructii, Aviatie, si avioane si elicoptere, toate meserii care le ofera dupa aceea in viata civila posibilitatea unei cariere foarte bune", a declarat ministrul.

Melescanu s-a aratat nemultumit de nivelul prognozat pentru MAp, de 1,5% din PIB. "Din punct de vedere financiar, sigur ca armata ar avea nevoie de mai multi bani, suntem insa constienti ca in Romania suntem cu totii intr-o competitie foarte dura pentru resurse si din punct de vedere al drumurilor, al infrastructurii, si al educatiei, si al sanatatii. Pledoaria noastra este ca ceea ce se investeste in armata nu sunt bani pierduti pentru ca armata creeaza locuri de munca, creeaza cerere pe piata, iar pentru armamentul pe care il cumparam, prin sistemul de offset, creeaza un sprijin direct pentru economia romaneasca", a spus acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.