Ministerul Justitiei reitereaza pozitia transmisa prin scrisorile din 8 octombrie 2008, adresate Presedintelui Camerei Deputatilor si Presedintelui Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, si isi exprima ingrijorarea in legatura cu probabilitatea afectarii viitorului Raport de tara pe Justitie de adoptarea ordonantei. Astfel, institutia apreciaza ca buna functionare a Agentiei Nationale de Integritate (ANI) si, implicit, aplicarea de catre aceasta a unor sanctiuni cu caracter descurajator este conditionata de existenta unei legislatii eficiente, conforme cu standardele internationale in domeniu.

"Aprobarea prin lege a amendamentelor la legea de functionare a ANI, in aprilie 2008, a fost salutata in Raportul CE din 23 iulie 2008 in urmatoarea formulare: <<La 14 aprilie 2008, Senatul a adoptat Legea nr. 94/2008, destinata sa raspunda ingrijorarilor exprimate in raportul din iunie 2007. Legea a clarificat mandatul inspectorilor ANI, dandu-le posibilitatea de a urmari averile nejustificate in locul averilor ilegale>>” se arata in comunicat.

Ministerul Justitiei isi reafirma sprijinul pentru eficienta activitatii ANI si pentru mentinerea standardelor legislative si functionale necesare pentru indeplinirea rolului agentiei. Avand in vedere toate aceste aspecte, Ministerul precizeaza ca evalueaza intreaga situatie, in vederea adoptarii unor masuri concrete care sa plaseze sistemul judiciar romanesc pe coordonatele angajamentelor asumate la nivel international. Acesta isi exprima convingerea ca toate institutiile cu atributii in domenii vizate de mecanismul de cooperare vor intelege angajamentele comune si cheama pe reprezentantii acestora pentru indeplinireaa acestora angajamente. "Ridicarea monitorizarii este conditionata de caracterul ireversibil al reformelor si de obtinerea unor rezultate concrete, in cel mai scurt timp, in sensul celor patru conditionalitati", se mai arata in comunicatul MJ.

Parchetul General a criticat, marti, modificarile Codului de Procedura Penala adoptate de Parlament, motiv pentru care Procurorul General Laura Codruta Kovesi a sesizat presedintele, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernul, instanta suprema si Avocatul Poporului in legatura cu neconstitutionalitatea acestora.