O delegatie transnistreana si una moldoveana se vor intilni la 16 si 17 mai la Vinnita, in Ucraina. Formatul negocierilor ar putea fi modificat prin includerea Romaniei.

Tiraspolul si-a anuntat participarea la consultarile in cinci de la Vinnita, delegatia transnistreana urmind a fi condusa de asa-zisul ministru de Externe Valeri Litkai. Potrivit presei tiraspolene, citata de Moldpres, la intilnirea respectiva urmeaza sa fie discutata perspectiva reluarii procesului de reglementare a problemei republicii separatiste. Responsabilii de la Chisinau sustin insa ca in Ucraina vor avea loc doar consultari si ca, deocamdata, nu poate fi vorba de reluarea negocierilor.

Republica Moldova va fi reprezentata la Vinnita de ministrul Reintegrarii, Vasile Sova. Seful misiunii OSCE la Chisinau, William Hill, a declarat ca urmeaza a fi discutate mai multe probleme, intre care propunerea de modificare a formatului de negocieri, prin includerea in acest proces a Uniunii Europene, SUA si a Romaniei. Initiativa organizarii unei intilniri cu reprezentantii politici din partea Chisinaului si a Tiraspolului a fost lansata in luna aprilie de catre actualii mediatori, Rusia, Ucraina si OSCE.

Intre timp, presedintele Vladimir Voronin a primit joi, 12 mai, pe ambasadorul SUA in Republica Moldova, Heather Hodges. In cadrul intilnirii a fost subliniata importanta participarii Moldovei la SEECP si a obtinerii statutului de membru cu drepturi depline, a continuarii proceselor democratice si a desfasurarii unor alegeri transparente pentru primaria Chisinaului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.