Documentul adoptat de Comisia parlamentara de ancheta a SRTv si SRR solicita demiterea conducerilor posturilor publice de radio si televiziune. Daca actul va fi adoptat de parlament, iar rapoartele de activitate ale SRTv pe anii 2003 si 2004 vor fi respinse, conducerea televiziunii publice va fi considerata destituita. Demiterea conducerii SRR poate fi realizata doar pentru "activitate necorespunzatoare".

Discutii interminabile pe procedura, chichite lingvistice, declaratii politice. Cu doua proiecte pe masa, insumind peste 200 de pagini, cu mai putin de 12 ore pina la expirarea mandatului comisiei, cei 15 parlamentari s-au certat, timp de opt ore, pe probleme de procedura si de lingvistica.
Proiectele prezentate de Alianta si de PSD erau atit de diferite incit reactia membrilor comisiei a fost: "De parca am fi participat la audieri diferite!".

Din dorinta de a-si impune cu orice pret punctul de vedere, parlamentarii nu au reusit sa treaca nicicum de bariera primei dintre cele citeva zeci de probleme identificate: "Vicierea obiectivitatii si a impartialitatii prezentarii realitatilor vietii social-politice si economice interne, pe fondul ingerintelor politice directe si indirecte". Pentru ca varianta PSD a raportului prezenta cele doua institutii publice ca fiind obiective si infloritoare, iar cel al A.D.A. insista pe probleme de cenzura si nerespectare a reglementarilor in ceea ce priveste finantele, nu s-a gasit nici o varianta de compromis.

Abia la ora 21.30, dupa cinci pauze de consultare, senatorul PNL Adrian Cioroianu a avansat trei solutii: adoptarea ambelor rapoarte, adoptarea documentului propus de Alianta D.A., sau adoptarea raportului sustinut de Alianta, avind varianta PSD ca anexa. Propunerile i-au scos din sarite pe reprezentantii PSD, care au decis sa paraseasca sedinta. In tevatura creata, presedintele comisiei, Raluca Turcan, a supus la vot "propunerea domnului Cioroianu", fara sa precizeze insa la care se refera.

"Opt voturi pentru", a declarat Turcan, dupa care reprezentantii PPRM s-au retras grabiti din sala, lasind comisia fara cvorum. Decizia secretariatului a fost de inregistrare a votului ca fiind favorabil pentru adoptarea raportului Aliantei. "Zece parlamentari prezenti, opt voturi pentru si doua impotriva", sta scris in procesul verbal care consemneaza decizia Comisiei.

Probleme editoriale si financiare

Varianta finala a raportului precizeaza ca "SRR si SRTv si-au incalcat frecvent obligatia de a asigura pluralismul politic si social, libera exprimare a ideilor si opiniilor, libera comunicare a informatiilor si corecta informare a opiniei publice". Propunerea privind inlocuirea lui Valentin Nicolau si Dragos Seuleanu, presedintii-directori generali ai SRTv, respectiv SRR, este facuta "pe fondul deturnarii celor doua institutii de la serviciu de mandat public si al disfunctiilor manageriale semnalate".

Problemele editoriale nu sint singurele semnalate de raport. Semnatarii propun "efectuarea unei expertize contabile care sa stabileasca prejudiciile produse prin incalcarea normelor privind atribuirea contractelor de achizitii si de vinzare". Din punct de vedere financiar, raportul evidentiaza existenta unui "management discretionar, manifestat in total dispret fata de banul public si de legislatia in vigoare".

Artificii pentru demiterea lui Seuleanu

Raportul intocmit de Comisie are 86 de pagini si va fi supus dezbaterii parlamentului in maximum 30 de zile, in aceeasi sedinta in care vor fi prezentate si analizate rapoartele de activitate ale SRTv pe anii 2003 si 2004.Conform Legii 41/94, demiterea conducerii celor doua institutii poate fi facuta doar in cazul in care rapoartele de activitate sint respinse cu majoritate de voturi in plenul parlamentului.

Pentru ca plenul a aprobat deja aceste documente din partea SRR, puterea va fi nevoita sa se foloseasca de un alt articol din aceeasi lege, care permite inlocuirea fiecarui membru al Consiliului de Administratie, pentru "activitate necorespunzatoare", la propunerea comisiilor de specialitate si doar cu acordul majoritatii parlamentarilor.

Alianta D.A. conteaza in plen pe voturile UDMR, PC si pe ale minoritatilor. Surse din coalitie au confirmat zvonurile potrivit carora, pentru asigurarea voturilor UDMR, A.D.A. a acceptat sa promoveze Legea minoritatilor, in varianta propusa de Uniune.
Pentru elaborarea raportului, Comisia de ancheta a audiat citeva sute de angajati ai SRR si SRTv, dar si pe membrii Consiliilor de Administratie.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.