Athanasie Stanculescu a avut puterea unui sef de stat pe data de 22 decembrie, de la ora 10.07 la ora 16.00. Dupa sase ore de putere absoluta, generalul Stanculescu a abandonat ideea dictaturii militare si a predat destinul tarii in mainile lui Ion Iliescu.

„Regret ca am predat puterea cui nu trebuia. Acum as pastra-o pana la momentul oportun”, declara generalul Stanculescu miercuri, cu cateva minute inainte de a fi arestat.

Unul dintre cei mai autorizati istorici in problematica revolutiei din decembrie 1989, Alex Mihai Stoenescu, a comentat pentru “Adevarul” succesiunea evenimentelor de atunci si acum. Putea fi dictatura militara in Romania acelei vremi? Daca da, care ar fi fost soarta Romaiei? De ce a renuntat generalul Stanculescu la aceasta forma de putere?

Pregatirea loviturii de stat

Alex Mihai Stoenescu spune ca in dimineata zilei de 22 decembrie 1989, dupa ce generalul Milea s-a sinucis, Nicolae Ceausescu a cerut ca Stanculescu sa vina in sediul Comitetului Central al Partidului. Generalul, abia intors de la Timisoara, a avut grija sa treaca pe la Spitalul Militar si sa isi puna piciorul in gips.

El a ajuns la Ceausescu in jurul orei 10. Dictatorul i-a cerut in acel moment lui Stanculescu sa fie ministrul apararii”, povesteste istoricul Alex Mihai Stoenescu. Acesta mai spune ca la ora 10.07, generalul Stanculescu a ordonat tuturor trupelor militare sa se intoarca in cazarmi. A fost primul ordin al lui Stanculescu in calitate de ministru al apararii, contrar ordinului comandantului suprem.
Preluarea puterii

Dupa ce a dat acest ordin, Stanculescu i-a sugerat lui Ceausescu ca mai bine ar fi sa plece din sediu. La ora 11.00 era anuntata oficial sinuciderea generalului Milea. O ora mai tarziu urmeaza episodul in care Nicolae si Elena Ceausescu pleaca din sediul CC cu elicopterul. “In acest moment incepe lovitura de stat. Stanculescu a indepartat trupele din piata si a cerut armatei sa stea in cazarmi.
Se intelesese cu generalul Rus, seful aviatiei militare, care i se subordona, sa trimita elicopterul pentru preluarea cuplului Ceausescu. Initial trebuia sa fie dusi la aeroport, de unde aeronava prezidentiala sa ii transporte in China. Avionul insa era la reparat in Germania”, mai relateaza Stoenescu.

Consolidarea puterii

Ajuns la sediul Ministerului Apararii, in jurul orei 13.00, Stanculescu incepe sa controleze situatia. “Gaseste la minister un ordin al lui Ilie Ceausescu, potrivit caruia armata executa numai ordinul Comandantului Suprem. La ora 13.30, generalul Stanculescu emite doua ordine, unul prin care cheama din nou armata in cazarmi si altul prin care armata trece la ordinul ministrului apararii. Printr-o alta telegrama mai cere armatei sa fie pregatita pentru a ocupa anumite puncte-cheie”, explica Stoenescu.

Contactul cu Iliescu

Dupa trei ore de la preluarea puterii, Stanculescu intra in contact cu Ion Iliescu. “La ora 13.40, Iliescu il suna pe Stanculescu la minister si stau de vorba 15 minute. Stanculescu ii raporteaza situatia trupelor, ii spune ca Ceausescu e pe camp si ii cere lui Iliescu sa vina sa preia puterea”, mai arata Stoenescu. Transmiterea puterii catre grupul de civili condus de Iliescu se produce la ora 16.00 in prezenta mai multor generali ai armatei, reprezentanti ai securitatii si, justitiei.

Aici se incheiau cele aproape sase ore in care Stanculescu a controlat Romania. Acum, dupa 18 ani de la cele momente, generalul spunea ca a gresit. “Stanculescu regreta ca a predat puterea, pentru ca dupa evenimente a fost de mai multe ori la Ion Iliescu sa il roage sa inchida procesul Revolutiei
Iliescu a refuzat pe motiv ca nu se amesteca in justitie”, considera istoricul Alex Mihai Stoenescu. Refuzul lui Iliescu l-a costat pe Stanculescu libertatea. Daca in ’89 generalul orchestra inlaturarea lui Ceausescu, acum, dupa 18 ani, isi declara regretul pentru ca a lasat din mana puterea.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.