Conducerea Forumului Civic al Romanilor din Harghita si Covasna sustine ca, prin demersurile lor publice, liderii UDMR si PCM, alaturi de reprezentantii lor in administratia locala, se intrec in declaratii si initiative "exclusiv segregationiste”, sacrificand in mod constient prosperitatea zonei, transmite NewsIn.

Presedintele Forumului, av. Ioan Solomon, a afirmat ca, prin actiunile lor, cele doua formatiuni intretin si intetesc “spiritul maghiar” si “lupta pentru autodeterminare”, adica resentimentele nationaliste antiromanesti si antistatale in randul maghiarilor.

Caracterul vadit provocator al unor astfel de demersuri denota ca nu este straina dorinta de a determina cu orice chip reactii din partea romanilor, inclusiv tulburari si conflicte care sa poata constitui pretext pentru internationalizarea falsei probleme a „discriminarii maghiarilor” in Romania”, sustine Ioan Solomon.

Acesta a amintit o serie de actiuni ale liderilor maghiari, cum ar fi declaratia presedintelui UDMR, Marko Bela, potrivit careia copiii romani ar trebui sa invete limba maghiara, discursurile rostite in limba maghiara la deschiderile de an universitar in Sfantu-Gheorghe si Miercurea-Ciuc, aprobarea de bani publici de catre Consiliul Judetean Covasna pentru amplasarea de panouri cu “Tinutul Secuiesc”, declansarea dezbaterii publice in Sfantu-Gheroghe pentru proiectul de hotarare care vizeaza organizarea, in data de 30 noiembrie, in ajunul Zilei Nationale a Romaniei, a unui referendum local in vederea legiferarii autonomiei teritoriale maghiare a asa-zisului Tinut Secuiesc, precum si postarea pe site-ul oficial al Consiliului Local Sfantu Gheorghe a "Statutului de autonomie al Tinutului Secuiesc”.

Despre acesta din urma, presedintele Forumului spune ca este un material de propaganda politica vadit anticonstitutional, care nu poate fi perceput decat ca o noua actiune provocatoare, de sfidare premeditata a demnitatii nationale a poporului roman si prin care se urmareste intretinerea si amplificarea tensiunilor interetnice in scop ingust, electoral si politic.

In acest context, apare cu atat mai de neinteles si de neacceptat intentia presedintelui Ungariei, potrivit careia in cursul vizitei pe care o va efectua in judetele Covasna si Harghita, ar urma sa se intalneasca si cu reprezentantii Asociatiei Ceangailor Maghiari din Moldova si ai Consiliului National Secuiesc – organizatie inexistenta legal, neinregistrata ca persoana juridica - cunoscuta pentru obiectivele sale separatiste, revizioniste si antiromanesti, acordand in acest fel girul institutiei Presedintiei Ungariei unor asemenea actiuni”, mai sustine presedintele Forumului Civic al romanilor din Harghita si Covasna.

Presedintele Ungariei, Solyom Laszlo, este asteptat in Covasna intr-o vizita neoficiala in perioada 24 – 25 octombrie, dar programul acestuia urmeaza sa fie stabilit in aceste zile. Solyom va vizita si judetul Harghita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.