Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care este infiintat un sistem de pensii pentru agricultori, acestia urmand sa cotizeze la bugetul asigurarilor sociale cu sume modice la care se adauga si o contributie a statului, transmite NewsIn.

Astfel, potrivit legii initiate de deputatul PSD Adrian Nastase, vor exista cinci clase de contributii lunare, de 10, 20, 30, 40 si 50 de lei, pentru care statul va cotiza 20, 40, 60, 80, respectiv 100 de lei. Stagiul de cotizare este de 25 de ani pentru femei si de 30 de ani pentru barbati. Varsta de pensionare in sistemul de pensii pentru agricultori va fi de 57 de ani in cazul femeilor si de 62 la barbati. "Consideram necesare conditii de pensionare mai putin severe decat cele stipulate in Legea 19 din 2000 privind sistemul public de pensii avand in vedere speranta de viata sensibil mai mica in mediul rural decat in cel urban. Cuantumul pensiilor variaza intre 140 si 421 de lei, functie de tipul de contributie platita", precizeaza initiatorul.

De asemenea, in textul legii, este inclusa si o pensie minim garantata, echivalenta unei contributii minime pe o durata de 10 ani de cotizare. Alaturi de aceasta, mai sunt instituite pensii de invaliditate, de urmas, ajutoare de inmormantare precum si indemnizatia de maternitate, neconditionat de plata impozitului pe venit in ultimele 12 luni.

Conform estimarilor lui Nastase, efortul bugetar pentru asigurarea platii acestor pensii va fi de 442 de milioane de lei in anul 2012 pentru a ajunge la 1,264 de miliarde in 2024.

Guvernul a sustinut adoptarea acestei legi, Camera Deputatilor avand rol decizional.

Proiectul legislativ a fost adoptat cu 176 de voturi "pentru", unul impotriva si o abtinere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.