Transparency Romania solicita legiuitorului sa modifice Legea 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, astfel incat CNI sa poata sanctiona orice 'acte de ingerinta in activitatea ANI', potrivit unui comunicat remis marti Agentiei NewsIn.

Victor Alistar, directorul executiv al TI Romania, considera ca decizia CNI de luni, prin care s-a respins propunerea de revocare a lui Alice Draghici din functia de membru al consiliului, reprezinta "un precedent de o moralitate si integritate indoielnice". In consecinta, se impune modificarea legii ANI sau desfiintarea Consiliului National de Integritate (CNI), "ca un instrument inutil fata de motivele pentru care a fost creat", dupa nesanctionarea lui Alice Draghici, se mai arata in comunicat.

"Modul in care membrii CNI au inteles sa isi exercite mandatul este de natura sa transforme Consiliul din institutie, cu rol de scut impotriva presiunilor de orice fel, intr-un mijloc de presiune asupra activitatii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) la indemana tuturor grupurilor care au reprezentanti in acest organ colegial", se mai precizeaza in comunicatul TI Romania.

Victor Alistar considera ca "membrii Consiliului National de Integritate, prin votul exprimat, s-au indepartat considerabil de la mandatul care le-a fost incredintat si au contribuit cu buna stiinta la subminarea ratiunii de a fi a Consiliului National de Integritate".

De asemenea, Transparency International Romania solicita ANI sa verifice daca, prin participarea la votul de luni a avocatului Alice Draghici, s-a incalcat legislatia cu privire la conflictele de interese si sa dispuna masurile prevazute de lege.

Totodata, TI Romania cere Senatului "sa respinga in plen raportul intocmit de Comisia Juridica si sa dispuna refacerea lui, dat fiind ca motivarea Comisiei Juridice este lipsita de consistenta legala, atata vreme cat a fost sesizata cu situatia de la ANI", se mai arata in comunicat.

"Consiliul National de Integritate s-a umplut de rusine", este concluzia celor de la Transparency International Romania.
Consiliul de Integritate (CNI) a respins luni propunerea reprezentantului societatii civile in acest for, Codru Vrabie, ca CNI sa revina cu o noua solicitare catre Comisia juridica din Senat, prin care sa ceara revocarea mandatului reprezentantului PC in Consiliu, Alice Draghici.
Singurul membru al CNI care a votat pentru inaintarea unei noi solicitari catre Comisia juridica a Senatului a fost insusi initiatorul propunerii, Codru Vrabie. "Cei de la Comisia juridica au spus ca nu au luat nicio masura pentru ca nu s-a solicitat acest lucru prin adresa CNI", si-a argumentat demersul reprezentantul
societatii civile.

Reprezentantul PNL in Consiliu, Mihai Saptefrati, si cel al Asociatiei Oraselor din Romania, liberalul Ionel Chirita, au votat impotriva, iar ceilalti membri ai Consiliului s-au abtinut.
De altfel, Vrabie a trimis in 6 octombrie o adresa presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu , si presedintelui Comisiei juridice a Camerei superiare, Norica Nicolai, prin care ii informeaza ca, din punctul sau de vedere, mandatul de membru al CNI al avocatei Alice Draghici trebuie revocat "pentru neindeplinirea atributiilor legale, in conditiile articolului 36 alin. 3 din Legea 144/2007".

Potrivit articolului invocat, "mandatul de membru inceteaza, inainte de termen, prin revocare de catre Senat, pentru neindeplinirea atributiilor legale, prin demisie ori in caz de deces".
"Doresc sa va informez asupra faptului ca prezenta doamnei Alice Draghici in CNI afecteaza credibilitatea si legitimitatea Consiliului, reprezentand un factor destabilizator cu privire la indeplinirea atributiilor legale colective ale Consiliului", se arata in adresa. Vrabie precizeaza ca, in calitatea de membru al CNI, Alice Draghici avea obligatia de a se abtine "de la orice acte sau fapte care incalca ori creeaza aparenta incalcarii independentei operationale al Agentiei de Integritate".

La sedinta de luni a CNI au participat si reprezentanti ai Fundatiei Konrad - Adenauer, ai Ambasadei Olandei la Bucuresti si ai Reprezentantei Comisiei Europene.
Stefanie Ricarda Ross, director in cadrul Fundatiei Konrad - Adenauer, a declarat pentru NewsIn, la finalul sedintei CNI, ca membrii Consiliului ar fi trebuit sa exprime un punct de vedere in cadrul ultimei sedinte a forului (29 septembrie n.r.), daca exista un conflict de interese, nu sa se rezume doar la "o forma de argumentare formala, juridica, cu argumentul ca nu este mandatul CNI sa faca o astfel de afirmatie". In ceea ce priveste comisia juridica a Senatului, reprezentanta Fundatiei considera ca membrii acesteia ar fi trebuit sa ia cel putin o pozitie politica fata de incident, independent de modul in care a fost formulata cererea CNI.

Presedintele comisiei juridice a Senatului, Norica Nicolai, a declarat saptamana trecuta, dupa audierile privind conflictul dintre avocata Alice Draghici si conducerea ANI, ca Draghici nu se afla intr-o stare de incompatibilitate deoarece legea nu contine o astfel de prevedere, iar revocarea nu a fost solicitata de CNI. Nicolai a precizat ca nu a fost solicitata revocarea avocatei Alice Draghici, iar daca CNI ar fi inaintat o astfel de cerere, comisia ar fi "procedat in consecinta".

CNI a decis, pe 22 septembrie, sesizarea Senatului pentru a lua o decizie in legatura cu posibilele abateri disciplinare de care este acuzata avocata Alice Draghici, care ar fi amenintat un inspector al Agentiei Nationale de Integritate sa opreasca verificarile in cazul clientului sau, Serban Bradisteanu. CNI a inaintat sesizarea in baza unei note a sefului Agentiei Nationale de Integritate, Alexandru Macovei.

Avocata Alice Draghici, reprezentant al Partidului Conservator in Consiliul National de Integritate, este acuzata ca i-ar fi amenintat, luna trecuta, pe inspectorii de integritate si conducerea ANI, sa opreasca verificarile in cazul chirurgului Serban Bradisteanu. Alice Draghici le-ar fi cerut acest lucru reprezentantilor ANI in calitate de avocat al medicului Bradisteanu. Agentia a sesizat luna trecuta instanta competenta in vederea confiscarii a circa 3,6 milioane de euro si a 500.000 de dolari, sume ce ar fi fost obtinute nejustificat de chirurgul Serban Bradisteanu, in perioada in care acesta a fost parlamentar.

Consiliul National de Integritate are o serie de atributii, printre care: propune Senatului numirea si revocarea din functie a presedintelui si vicepresedintelui Agentiei, constata suspendarea din functie a presedintelui si vicepresedintelui Agentiei, aproba prin hotarare regulamentul sedintelor Consiliului, aproba regulamentul de desfasurare a concursului sau examenului pentru numirea in functie a presedintelui si vicepresedintelui Agentiei, analizeaza informarile si rapoartele pe care le prezinta presedintele Agentiei referitoare la activitatea acesteia, formuleaza recomandari referitoare la strategia si activitatea Agentiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.