Presedintii comisilor de aparare din Senat si Camera Deputatilor au sustinut marti ca sunt nemultumiti de bugetul pentru Ministerul Apararii care ar reprezenta aproape 1,4% din PIB si doresc ca nivelul acestuia sa se apropie de 2,3%, relateaza NewsIn

Presedintele Comisie de aparare din Senat, Cristian Diaconescu a declarat ca bugetul vehiculat de 1,4% din PIB pentru Ministerul Apararii este "mult prea redus".

"In mod normal ar trebui sa ne gandim la un buget pentru aparare de peste 2,30%. Bugetul care se discuta in aceste zile, repet nu am primit la Parlament bugetul pana in acest moment, dar 1,4% este mult prea redus", a spus Cristian Diaconescu.

Un procent asemanator doreste si presedintele Comisie de Aparare din Camera Deputatilor, Costica Canacheu, care a declarat ca "un buget de 2,38% ar asigura o esalonare pe 10-15 ani a achizitilor de care armata are nevoie".

Canacheu a precizat ca bugetul vehiculat de 1,4% din PIB este insuficient pentru nevoile Ministerului Apararii chiar daca PIB-ul a crescut, invocand situatia de anul acesta cand prin rectificare bugetara bugetul apararii a ramas fara 270 de milioane de euro.

"Pentru 2009, ascultam cu ingrijorare declaratia ministrului apararii, ce se pregateste acum pentru buget, este un buget de 1,4% - 1,5% din PIB. Sigur ca PIB-ul a crescut si in suma nominala banii vor fi mai multi, dar asa am pornit si in 2008, crezand ca vom avea un buget mai mare cu 270 de milioane euro, in martie 2008 acesti bani prin rectificarea bugetara au fost luati inapoi", a declarat Costica Canacheu.

In privinta celor care vor lua decizia de a majora sau nu bugetul Ministerului Apararii, Canacheu crede ca doar viitorul Guvern va putea lua aceasta decizie.

Ministrul apararii, Teodor Melescanu, a declarat, intr-un interviu pentru NewsIn, ca bugetul Armatei ar putea fi, conform primelor estimari pe 2009, doar 1,5% din PIB, in conditiile in care Romania si-a asumat in fata NATO un buget de 2,38%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.