Dupa ce luni a fost prezentat si discutat in sedinta comuna a Comisiilor juridice, raportul de activitate pe 2007 al CSM, dar si raportul despre starea justitiei au intrat marti si in dezbaterile plenului reunit, prilej cu care mare parte dintre deputati si senatori au dorit sa ia cuvantul si sa-si spuna parerea despre mersul justitiei, in prezenta presedintelui CSM Lidia Barbulescu.

Vicepresedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, social-democratul Florin Iordache, a venit in plen cu propunerea ca, la o viitoare modificare a Constitutiei sa se dea Consiliului Superior al Magistraturii dreptul de a avea initiative legislative.

"Cred ca, pentru ca tot suntem in Parlament, ar trebui ca, la o viitoare modificare constitutionala, sa dam CSM si dreptul de initiativa legislativa, pentru ca iata, avem o serie de acte normative, ma refer la codurile penale, codul de procedura penala, codul civil, care datorita lipsei de activitate a ministrului de trista amintire Monica Macovei au fost blocate in Parlament", a spus Iordache, care a apreciat ca CSM trebuie sa beneficieze de mai multe drepturi, Parlamentul si Ministerul Justitiei fiind organisme politice. Cu propunerea social-democratului a fost de acord si deputatul liberal Pantelimon Manta, dar aceasta a fost vehement criticata de pedelistul Constantin Gheorghe.

Senatorul PD-L a aratat ca CSM a avut o initiativa legislativa care a creat o confruntare politica, referindu-se la propunerea ca presedintele Romaniei sa fie scos din schema numirii procurorilor-sefi. "Ne-am confruntat cu o situatie recunoscuta partial si poate nu ferm de catre toti, ca CSM a inaintat Comisiei juridice a Senatului o propunere legislativa si doua variante de text de modificare a legii 303 privind statutul judecatorilor si pocurorilor. A fost o confruntare politica generata de aceasta initiativa curioasa a CSM care pe aceasta lege inca din 2007 isi daduse un aviz iar acum ne propunea niste texte de modificare", a spus Gheorghe, care a tinut sa o anunte pe Lidia Barbulescu ca decizia de neconstitutionalitate data de Curtea Constitutionala pe marginea acestei legi s-a referit atat la forma, cat si la fond.

Democrat-liberalul a rugat-o pe Lidia Barbulescu sa nu mai puna Parlamentul in mijlocul unei dispute politice prin "asemenea gesturi neavenite" si sa reflecte mai mult la modul in care CSM poate spori increderea justitiabililor in actul de justitie.

Problema increderii cetatenilor in justitie a fost ridicata si de conservatorul Mircea Costache, care a cerut mai multa exigenta din partea Inspectiei Judiciare, in conditiile in care mai multi justitiabili semnaleaza erori in desfasurarea actului de justitie.

Si deputatul liberal Pantelimon Manta a cerut CSM sa fie un organ care controleaza "cu adevarat" judecatorii si care ii sanctioneaza pe cei care gresesc, deoarece s-a creat senzatia ca judecatorii nu raspund in fata nimanui. Deputatul PRM Marcu Tudor a spus, la randul lui, ca membrii CSM ar trebui sa ramana "integri si corecti" si sa privina situatiile in care "colegialitatea prost inteleasa" pune CSM in situatia de a da voturi "impotriva evidentei".

Deputatul liberal Mircea Pusca a subliniat, la randul sau, necesitatea stabilirii regulilor de separatie a puterilor in stat, deoarece "un sistem nu poate functiona bine daca responsabilitatea este a unuia si decizia a altuia". Pusca a spus ca justitia nu poate sa faca dreptate decat in masura in care regulile sunt drepte si a urat viitorului parlament sa faca "legi drepte si egale".

La finalul interventiilor parlamentarilor, presedintele CSM, Lidia Barbulescu, a multumit atat pentru aprecieri, cat si pentru critici, si le-a urat deputatilor si senatorilor succes in campania electorala.