Ministrul de externe, Lazar Comanescu, si-a exprimat speranta ca Uniunea sa nu fie tentata sa spuna ca se multumeste cu faptul ca a ajuns la Marea Neagra si ca se va opri aici, ci va explora noi oportunitati in zona, potrivit NewsIn.
"Am speranta ca Marea Neagra sa fie o frontiera temporara a Uniunii Europene", a declarat ministrul de externe Lazar Comanescu, invitat sa vorbeasca la masa rotunda "Marea Neagra, noua frontiera a UE", organizata de Ambasada Frantei si de Ministerul Afacerilor Externe.

Comanescu a subliniat ca titlul dezbaterii l-a determinat sa raspunda invitatiei. "Unul din motivele pentru care am venit la acest seminar a fost titlul sau, din care sper sa nu reiasa tentatia Uniunii de a spune ca se multumeste ca a ajuns in sfarsit la Marea Neagra, si ca se va opri aici. Eu cred ca exista o disponibilitate a UE de a explora noi oportunitati in regiune, ceea ce va aduce avantaje pentru securitatea, stabilitatea si prosperitatea tarilor riverane", a afirmat acesta.

In acest context, ministrul Lazar Comanescu a evidentiat importanta apropierii Republicii Moldova de UE si a vorbit si despre concluziile adoptate luni la reuniunea ministrilor de externe ai UE. "Incheierea unui nou acord cu Republica Moldova va contribui la traseul european al acestei tari", a explicat ministrul de externe.

In ceea ce priveste Sinergia Marii Negre, o platforma de cooperare regionala sustinuta si de Romania, Comanescu a recunoscut ca aceasta nu poate rezolva toate problemele regiunii, dar a accentuat ca este "un mecanism integrator, care poate contribui la gasirea unor solutii pentru consolidarea securitatii si a stabilitatii". Sinergia Marii Negre are o valoare adaugata fata de Parteneriatul Estic, a explicat seful dimplomatiei romane, prin participarea Turciei si a Rusiei.

"Astfel, Marea Neagra devine un barometru al dialogului, al cooperarii, al democratizarii si al eliminarii autoritarismului. Marea Neagra reprezinta o oportunitate pentru transformarea regiunii estice intr-o zona democratica si pentru incurajarea coeziunii si a dialogului cu Rusia", a punctat oficialul roman.

Romania isi ia, potrivit ministrului, un dublu angajament in privinta acestei regiuni: sa contribuie la dezvoltarea Sinergiei Marii Negre si sa isi reinnoiasca angajamentul fata de OCEMN (Organizatia Cooperarii Economice la Marea Neagra). "Este timpul pentru un nou tip de cooperare, bazata pe proiecte si interese comune", a subliniat seful dimplomatiei romane, care a tras atentia ca Sinergia nu trebuie sa fie privita separat de marile scopuri strategice ale UE pentru regiune.

Bernard Kouchner, ministrul de externe al Frantei, invitat la dezbatere, a transmis un mesaj scris, dar nu a putut sa ia parte la discutii. Ministrul farncez a evidentiat faptul ca Marea Neagra este "o limita a UE, dar si un loc de schimburi si intrepatrunderi". Kouchner a trecut in revista si principalele probleme ale regiunii: traficul, imigratia ilegala, amenintarile teroriste, conflictele inghetate, transportul de hidorcarburi si diversitatea politica.

"Romania a demonstrat prin numeroase initiative, ambitia de a promova securitatea si buna guvernare in aceasta regiune", a conchis Bernard Kouchner, al carui mesaj a fost citit de ambasadorul Frantei, Henri Paul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.