Modificarea legii privind retrocedarea imobilelor nationalizate sub comunism pune bugetul de stat sub asediu. Nota de plata ar putea echivala cu peste 70% din PIB-ul estimat al Romaniei pe 2008. PNL si PD-L au facut un concurs cu iz electoral: care blocheaza primul aceasta lege

Dupa ce parlamentul a adoptat modificarea legii privind imobilele nationalizate in perioada 1945-1989, respingand cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu, PNL si PD-L s-au lansat ieri intr-un joc de curtea scolii: cine contesta primul legea la Curtea Constitutionala, pentru a culege roadele electorale din partea celor nemultumiti de efectele legii. PNL a anuntat, prin declaratii publice, ca va depune contestatia in cel mult doua zile, in vreme ce PD-L a si depus-o. Ambele partide au acuzat ca modificarile legislative votate de PC si de PSD incalca dreptul la proprietate, dar nu au explicat si ce efecte ar putea avea o astfel de lege asupra platitorilor de taxe.

Suzana Dobre, director executiv al Societatii Academice Romane, ne-a explicat ca legea conservatorilor, care interzice practic retrocedarea in natura a imobilelor nationalizate, ii va indreptati la despagubiri banesti pe toti fostii proprietari, cat si pe numerosii chiriasi evacuati sau pe cale de a fi scosi din casele castigate in instanta de fostii proprietari. "Se va ajunge la sume impresionante, iar Romania nu poate scapa ieftin", spune Dobre. Polonia, cu 89.000 de cereri de retrocedare, a estimat ca despagubirile pentru fostii proprietari vor costa in jur de 40 de miliarde de dolari. Un calcul simplu arata ca in Romania, unde au fost inregistrate peste 200.000 de cereri de retrocedare, costul despagubirilor s-ar putea ridica la peste 100 de miliarde de dolari, ceea ce echivaleaza cu aproximativ 70% din Produsul Intern Brut al tarii estimat pe 2008 (140 miliarde euro).


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.